«Από τον Άννα στον Καϊάφα» οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες σε φάρμακα για χρόνιες παθήσεις και μη

Απελπισία φέρνουν καθημερινά στους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς οι ελλείψεις φαρμάκων με πάνω από 400 βασικά φάρμακα να λείπουν από την αγορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών τη στιγμή που τα χρειάζονται. Τα φάρμακα που λείπουν αφορούν χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, επιληψία, ψυχικές παθήσεις, ενώ κάποιες κατηγορίες φαρμάκουν που παρουσιάζουν έλλειψη είναι αντιπηκτικά, παυσίπονα, αντιβιοτικά κλπ.

Οι αιτίες του προβλήματος αποδίδονται από τον ένα κρίκο της αλυσίδας φαρμάκου στον άλλο, με το γεγονός να παραμένει χωρίς λύση και με περιορισμένες παρεμβάσεις από την πολιτεία, καθώς λείπουν οι μηχανισμοί ελέγχου.

Μιλώντας στο in.gr για το θέμα των ελλείψεων, o πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, έκανε λόγο για προβλήματα στην παραγωγή φαρμάκων και των συσκευών διάθεσής τους (όπως συσκευές αλουμινίου για φάρμακα του αναπνευστικού), με αποτέλεσμα τις ελλείψεις ακόμη και σε μεγάλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία.

Τα προβλήματα αυτά σύμφωνα με τον κ. Βαλτά έχουν μειώσει τις διαθέσιμες ποσότητες στη χώρα μας κατά 30% σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι.

Στις μειωμένες αυτές ποσότητες, έρχονται να προστεθούν και οι παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες παραμένουν ανεξέλεγκτες αφού το χονδρεμπορικό κέρδος έχει μειωθεί στο 4,7%, όταν από την εξαγωγή ορισμένων φαρμάκων το κέρδος μπορεί να φτάσει στις φαρμακαποθήκες από 30-200%.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος χώρισε τα φάρμακα σε έλλειψη σε 3 κατηγορίες:

• αυτά που αντιμετωπίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα σε δεδομένη χρονική στιγμή λόγω των παράλληλων εξαγωγών,

• αυτά που εισάγονται από το ΙΦΕΤ και για τα οποία δεν υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται τελικά η αγορά και

• τα 74 φάρμακα που αναγνωρίζει ο ΕΟΦ ότι υπάρχουν σε έλλειψη, λόγω των προβλημάτων παραγωγής που ανακοινώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ο ΠΦΣ έχει προτείνει 9μηνη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα που εμφανίζονται…