Ο αμερικανός πρόεδρος ζητά να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία οι γυναίκες που αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία.

Σε μια ακόμα προσπάθεια να επαναφέρει τη δυνατότητα άμβλωσης για εκατομμύρια γυναίκες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει την Τετάρτη εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο ζητά να ερευνηθεί η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης για τις γυναίκες που ταξιδεύουν σε άλλη πολιτεία προκειμένου να υποβληθούν στην επέμβαση.

Πρόκειται για το δεύτερο εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ο Μπάιντεν επιχειρεί να απαντήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ήρε πρόσφατα το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση και άνοιξε το δρόμο για απαγόρευση της πρακτικής στις μισές αμερικανικές πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Ανήλικο θύμα βιασμού αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτεία για να κάνει άμβλωση

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, το νέο διάταγμα είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση, καθώς οι συντηρητικές πολιτείες προωθούν νόμους για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της άμβλωσης και των φαρμάκων που προκαλούν διακοπή της κύησης.

Η νέα κίνηση Μπάιντεν έρχεται μία μέρα αφότου οι ψηφοφόροι του Κάνσας απέρριψαν πρόταση για την απαγόρευση της άμβλωσης, μια σημαντική νίκη για το κίνημα υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων.

Τον Ιούλιο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο πλειοψηφούν Συντηρητικοί δικαστές που τοποθετήθηκαν επί κυβέρνησης Τραμπ, βρίσκεται «εκτός ελέγχου».

Το πρώτο διάταγμα που είχε υπογράψει μετά τη δικαστική απόφαση ζητούσε από το υπουργείο Υγείας να διευρύνει την πρόσβαση σε φάρμακα τερματισμού της κύησης και να διασφαλίσει την προστασία των γυναικών που ταξιδεύουν σε πολιτείες όπου η άμβλωση επιτρέπεται.

Το νέο διάταγμα αποτελεί συνέχεια αυτής της προσπάθειας, αν και παραμένει ασαφές πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται.

Το διάταγμα ζητά από το υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών να εξετάσει το ενδεχόμενο αξιοποίησης πόρων, συμπεριλαμβανομένων πόρων του προγράμματος ασφάλισης υγείας Medicaid, για την οικονομική υποστήριξη γυναικών που αναγκάζονται να ταξιδέψουν για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Το μέτρο είναι πιθανό να σκοντάψει σε τροπολογία που προβλέπει ότι το Medicaid δεν πληρώνει για αμβλώσεις…