Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε την αρμόδια επίτροπο και τους ομολόγους του για τις νέες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας.

Την επιλογή της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας έχει επιλέξει η Ελλάδα, μετά τα τελευταία γεγονότα και τα συνεχιζόμενα επεισόδια σε Έβρο και Αιγαίο.

Στην κατεύθυνση αυτή, κινήθηκε και η επικοινωνία που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, καθώς και τους 27 ομολόγους του στην ΕΕ.

Μέσω επιστολής, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημερώνει για το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στις 14 Οκτωβρίου στον Έβρο, όταν εντοπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία γυμνοί 92 παράτυποι μετανάστες, στις όχθες του ποταμού.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει αναφορά στις συγκλονιστικές καταθέσεις των μεταναστών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ληστείας, σωματικών βλαβών και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και στην επιχείρηση διάσωσης από την ΕΛ.ΑΣ. και τη Frontex.

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοδωρικάκος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη και συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική συμπεριφορά, επισημαίνοντας πως το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών.

Δείτε την επιστολή Θεοδωρικάκου

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Αγαπητέ συνάδελφε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σου σ’ ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου. Στις 14 Οκτωβρίου, την ημέρα που συμμετείχα στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, άλλη μία προκλητική και απάνθρωπη ενέργεια έλαβε χώρα από πλευράς Τουρκίας.

Το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, στις 09:00, εβδομήντα οκτώ (78) παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν γυμνοί από αστυνομικούς της Συνοριακής φύλαξης λίγα μέτρα από την κοίτη του ποταμού Έβρου. Στις 10:30 εντοπίστηκε άλλα δεκατέσσερα (14) άτομα επίσης γυμνοί εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο. Οι…