Οι Αμερικάνοι γνωρίζουν με τη βοήθεια του FBI.

Ο Άνχελ Ορτίζ καταδικάστηκε πριν μερικά χρόνια σε φυλάκιση στη Νέα Υόρκη με τις κατηγορίες της ληστείας και της απόπειρας σεξουαλικής κακοποίησης.

Εξέτισε την ποινή του κανονικά, αλλά πριν αφεθεί ελεύθερος, έπρεπε να βρει ένα μέρος να μείνει μακριά από σχολεία.

Συγκεκριμένα ο νόμος της Νέας Υόρκης του απαγόρευε να ζει σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων από οποιοδήποτε σχολείο.

  • Διαβάστε επίσης: Εκτινάχθηκαν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από την πανδημία και μετά

Έτσι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν τον άφηναν να φύγει μέχρι να βρει μια κατάλληλη διεύθυνση και φυσικά κανείς δεν τον βοήθησε στην έρευνα.

Αυτή η απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα ο Ορτιζ να μείνει ακόμη 25 μήνες στη φυλακή καθώς δεν μπορούσε να βρει μέρος να μείνει. Αφού οι αρμόδιοι αρνήθηκαν το αίτημα του να μετακομίσει με τη μητέρα του, επειδή ζούσε κοντά σε σχολείο, ο ίδιος σκέφτηκε δεκάδες εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες στα βόρεια της Νέας Υόρκης. Όλες απορρίφθηκαν.

Εν τέλει ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος το 2018, όταν άνοιξε ένα κρεβάτι στο κέντρο καταφυγίων της Νέας Υόρκης στο Wards Island, ένα κρεβάτι που ήταν αρκετά μακριά από τα σχολεία και τις παιδικές χαρές.

Η ιστορία του Ορτίζ αποδεικνύει ότι το νομικό σύστημα της Νέας Υόρκης είναι αυστηρό και προσεκτικά σχεδιασμένο για όσους καταδικάστηκαν για απόπειρα κακοποίησης ή προχώρησαν σε άλλα φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα.

Μάλιστα η Νέα Υόρκη δεν είναι η μόνη Πολιτεία καθώς μέχρι το 2010, 27 Πολιτείες είχαν θεσπίσει κάποιας μορφής περιορισμό στην εύρεση κατοικίας των συγκεκριμένων παραβατών.

Ωστόσο τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν εδώ και χρόνια οι Πολιτείες των ΗΠΑ.

Δύο σκέλη καταδίκης. Η φυλάκιση και το «έξω»

Είναι σαφές πως στην Αμερική η ποινική καταδίκη για τέτοια αρρωστημένα εγκλήματα έχει δύο σκέλη.

Υπάρχει η τυπική ποινή, δηλαδή η φυλάκιση ή η αναστολή και μόλις τελειώσει η πρώτη ποινή, αρχίζει η δεύτερη.

Αφού, λοιπόν, αποφυλακιστεί ο καταδικασμένος για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως πρέπει να εγγραφεί στο μητρώο σεξουαλικών παραβατών της πολιτείας του. Αν μετακομίσει σε άλλη πολιτεία, θα πρέπει να εγγραφεί κι εκεί.

Ανάλογα με την Πολιτεία και τη…