Ποιες οι νέες τάσεις στην εργασία – Τι δείχνουν έρευνες

Η Έριν Λι, 29 ετών, η οποία εργάζεται σε διαφημιστική στο Λος Άντζελες, αναζητά νέα θέση εργασίας που να της δίνει τη δυνατότητα να εργάζεται περισσότερο από το σπίτι. Η Λι έχει αρχίσει να ανησυχεί ότι ο εργοδότης της θα της ζητήσει να επιστρέψει στο γραφείο το φθινόπωρο. Η εταιρεία έχει μεταφέρει τα γραφεία της μακριά από το σπίτι της Λι και η ίδια θα πρέπει να ξοδεύει, καθημερινά, περισσότερες από δύο ώρες για να πηγαίνει στην εργασία της.

Όσοι από τους συναδέλφους της εργάζονται σε ανώτερες θέσεις εργασίας από εκείνη, έχουν αγοράσει σπίτια κοντά στα νέα γραφεία. Η νέα περιοχή, ωστόσο, όπου εδρεύουν τα γραφεία δεν είναι προσιτή οικονομικά για νέους επαγγελματίες όπως εκείνη. «Παραμένει πολύ δύσκολο βρεις κάποιο διαμέρισμα, όλα είναι πολύ ακριβά», αναφέρει η ίδια.

Διαβάστε επίσης: Αν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας από το σπίτι, φοβηθείτε. Φοβηθείτε πολύ…

Εκατομμύρια εργαζόμενοι, όπως η Λι, που ξεκίνησαν να εργάζονται εξ αποστάσεως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο γραφείο. Τους αρέσει η ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας και δεν τους έχει λείψει καθόλου η καθημερινή μετακίνηση. Πολλοί εργοδότες, εν τω μεταξύ, πιέζουν για την επιστροφή στο γραφείο, επικαλούμενοι τα θετικά της ομαδικής εργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και την καινοτομία.

Η στενή αγορά εργασίας έχει ενθαρρύνει σημαντικά όσους εργαζομένους επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Εντούτοις, οι εργοδότες έχουν αρχίσει να διατηρούν μία πιο σκληρή στάση.

Ο τεχνολογικός κολοσσός, Apple, ζήτησε πρόσφατα από τους υπαλλήλους του να εργάζονται εξ αποστάσεως την Τρίτη, την Πέμπτη και μία ακόμη ημέρα την εβδομάδα, την οποία θα επιλέγουν οι ίδιοι κατόπιν συζητήσεως με την ομάδα στην οποία ανήκουν. Στη συνέχεια, ομάδα υπεράσπισης που δημιουργήθηκε από εργαζόμενους, υπέβαλε αίτημα όπου απαιτούσε πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας.

«Η εν λόγω εντολή από την ανώτερη ηγεσία της εταιρείας δεν λαμβάνει υπόψη της τις απαιτήσεις κάθε θέσης ούτε τις ιδιαιτερότητες των εργαζομένων», υποστηρίζει η ομάδα. Σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι της Apple έχουν υπογράψει το αίτημα. Η Apple δεν προέβη σε περαιτέρω σχολιασμούς.

in.gr