Ο 12χρονος Άρτσι βρέθηκε στο επίκεντρο μία νομικής διαμάχης με τον πλέον τραγικό τρόπο, από τότε που τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα στο σπίτι του στο Έσσεξ της Αγγλίας τον περασμένο Απρίλιο.

Ήταν τον περασμένο Απρίλιο, στην Βρετανία όταν η μητέρα του δωδεκάχρονου αγοριού, με το όνομα Archie Battersbee,  βρήκε τον γιο της αναίσθητο με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό του μέσα στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, το ανήλικο παιδί φαίνεται να συμμετείχε σε μία από τις διαδεδομένες αλλά άκρως επικίνδυνες διαδικτυακές προκλήσεις δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης: Αυτοκτονία 12χρονου στα Κάτω Πατήσια: «Ήταν ένα αληθινό «θηρίο» – Κανείς δεν θα του έκανε bullying»

 Έκτοτε, το μικρό αγόρι δεν ανέκτησε ποτέ ξανά τις αισθήσεις του και παραμένει στη ζωή μέσω μηχανικής υποστήριξης και φαρμακευτικών θεραπειών.

Όπως σημειώνει το BBC – σε εκτενές ρεπορτάζ του που ακολουθεί όλο το χρονικό – το νοσοκομείο κρίνει πλέον ότι το παιδί είναι εγκεφαλικά νεκρό και πρέπει να βγει από τη μηχανική υποστήριξη, και ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχουν ελπίδες για τον 12χρονο παιδί.

 Οι γονείς του, ωστόσο, δεν είναι έτοιμοι να «παραδώσουν» τα όπλα.

Αναφέρουν πως η διακοπή της μηχανικής υποστήριξης είναι κατά παράβαση των άρθρων 10 και 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το άρθρο 6 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Αυτές οι διεθνείς υποχρεώσεις επιβάλλουν στα κράτη να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Για το λόγο αυτόν, οι γονείς του μικρού αγοριού έχουν προσφύγει στην δικαστική οδό σε βάρος του κράτους της Βρετανίας.

Ωστόσο μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια που έχουν επιληφθεί για την επίλυση του ζητήματος – η τελευταία απόφαση βγήκε μόλις χθες – συνηγορούν υπέρ της διακοπής της μηχανικής υποστήριξης στον 12χρονο.

Νέα προσφυγή των γονιών, αυτή τη φορά στο ΕΔΑΔ

Η οικογένεια του Archie Battersbee κατέθεσε την Τετάρτη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να ανατραπεί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, η οποία προβλέπει  να «βγει» το παιδί από τη…