Αλλάζει και πάλι το εργασιακό τοπίο

Η «Μεγάλη Παραίτηση», μία τάση κατά την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι έφυγαν από τις δουλειές τους αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και υψηλότερους μισθούς, κυριαρχεί στον χώρο εργασίας για σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο η εικόνα φαίνεται ότι αλλάζει .

Όπως δήλωσε στο CNBC Make It, ο Διευθύνων Σύμβουλος του LinkedIn, Ράιαν Ροσλάνσκι, η αγορά εργασίας βγαίνει πλέον από τη Μεγάλη Παραίτηση – γνωστή και ως «Μεγάλος Ανασχηματισμός». Σύμφωνα με τον Ροσλάνσκι, το ετήσιο μερίδιο των μελών του LinkedIn παγκοσμίως που αλλάζουν θέσεις εργασίας μειώθηκε από το υψηλό του 44% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους σε -2% φέτος.

  • Διαβάστε επίσης: Τηλεργασία: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορούν να κάνουν αίτηση

Ειδικότερα, στην Ασία-Ειρηνικό, το «ποσοστό μετάβασης στην εργασία» έχει επίσης μειωθεί δραστικά την ίδια χρονική περίοδο — από το ανώτατο όριο του 83% στο 4%, πρόσθεσε.

Μόνο τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας στις ΗΠΑ απολύθηκαν , καθώς οι κολοσσοί του Διαδικτύου , Meta και Salesforce μείωσαν το εργατικό δυναμικό τους την περασμένη εβδομάδα.

Η «Μεγάλη Αβεβαιότητα»

Αντί για τη Μεγάλη Παραίτηση, το εργατικό δυναμικό «εισέρχεται τώρα σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας», είπε ο Ροσλάνσκι.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στη μειωμένη εμπιστοσύνη των εργαζομένων ότι η οικονομική τους κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί, όπως διαπιστώθηκε στην πρόσφατη έρευνα Global Talent Trends του LinkedIn .

Πέντε στις οκτώ χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψαν μειωμένη εμπιστοσύνη των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

Ο Γκάι Μπέργκερ, ο κύριος οικονομολόγος του LinkedIn απέδωσε την αβεβαιότητα στις πολλές «οικονομικές καμπύλες» τα τελευταία χρόνια – ανάκαμψη από την πανδημία , διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας , υψηλός πληθωρισμός και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το αβέβαιο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, ανησυχούσαν για την υγεία τους, την ασφάλεια της εργασίας τους και τα χαρτζιλίκια τους», πρόσθεσε.

«Η αβεβαιότητα μπαίνει στη ζωή τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».

Φόβοι ύφεσης στην Ασία-Ειρηνικό

Η κάποτε καυτή αγορά εργασίας – όπου οι…