Οι εκτιμήσεις των Oxford Economics, Credit Suisse, Deutsche Bank, BlackRock και Morgan Stanley 

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να σημειώνει  νέο υψηλό ρεκόρ στο 9,1% τον Αύγουστο, υψηλότερα των προσδοκιών, και αρκετά μακριά από τον στόχο 2% της ΕΚΤ και τις  κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ετοιμάζονται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και πάλι τον επόμενο μήνα με τις  αγορές μάλιστα να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,75%, οι πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές εντάθηκαν.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα επιβαρύνει περαιτέρω τη ζήτηση, ωθώντας  την ευρωζώνης σε ύφεση το χειμώνα εκτίμησε η Oxford Economics, που αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από την ΕΚΤ.

  • Διαβάστε επίσης: Η FED επιμένει αντιπληθωριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει βρει και τη λύση

Σε υποβάθμιση της σύστασής της για τις μετοχικές αγορές από «ουδέτερη θέση» σε «μείωση θέσεων» προχώρησε η Credit Suisse, καθώς μετά το σήμα για υψηλότερα επιτόκια στο Jackson Hole από τους κεντρικούς τραπεζίτες οι αγορές είναι πια αντιμέτωπες με επιβράδυνση της ανάπτυξης, αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού.

Επώδυνοι οι επόμενοι μήνες

Οι επόμενοι μήνες πιθανότατα θα είναι επώδυνοι, αφότου η ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ακύρωσε τις όποιες ελπίδες για στροφή σε πιο χαλαρή πολιτική, πυροδοτώντας ένα διήμερο «sell off» στις αγορές. Οι επενδυτές από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναρωτηθούν σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων και πόσο βαθιά θα είναι η οικονομική επιβράδυνση.

Παράλληλα, σε υποβάθμιση της σύστασή της για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σε «ουδέτερη θέση» έχει προχωρήσει προσφάτως και η Deutsche Bank, εκτιμώντας πως το καλοκαιρινό ράλι ανάκαμψης δεν θα έχει συνέχεια. Οι κίνδυνοι επισκιάζουν τις πιθανές θετικές εξελίξεις, σημείωναν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, εκτιμώντας πως η Ευρώπη οδεύει σε ήπια ύφεση με τον κίνδυνο για πιο βαθιά ύφεση να αυξάνεται στην περίπτωση που η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί, ενώ την ίδια ώρα υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αρνητικών αναθεωρήσεων όσον αφορά τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη.

«Μεγάλη Μετριοπάθεια»

Η εποχή της «Μεγάλης Μετριοπάθειας», που κυριάρχησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980…