Τι δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ

Μικρή επιβράδυνση κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι, ενώ η αξία των εξαγωγών της ΕΕ μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και ανέρχεται πλέον σε 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένει σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε για τα σιτηρά, με τις συνολικές εξαγωγές να σημειώνουν αύξηση κατά 74% σε σύγκριση με πέρυσι.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Εκτινάχθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν επίσης κατά 2% την ίδια περίοδο, φθάνοντας τα 14,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022. Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ είναι σταθερό στα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγωγές

Παρά τη μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών, τα δημητριακά κυρίως το σιτάρι και το κριθάρι αύξησαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα ιδίως προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό επιβεβαιώνει τις προοπτικές των εξαγωγών σιτηρών της ΕΕ προς τις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο, μετά τη διαταραχή της αγοράς που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε για το σιτάρι. Πράγματι, η ΕΕ εξήγαγε 1,9 εκατομμύρια τόνους σιταριού τον Ιούλιο του 2022 προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που αντιπροσωπεύει αύξηση 300% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Τον Ιούλιο, οι συνολικές εξαγωγές σιταριού στον κόσμο έφτασαν τα 3 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 74% σε σύγκριση με πέρυσι.

Μειωμένες όμως, ήταν οι εξαγωγές τον Ιούλιο για τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς (-15%) καθώς και τα λαχανικά (10%). Οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 14% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Οι συνολικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο έφτασαν τα 127 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 14% πάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων παγκοσμίως.

Οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία συνεχίζουν για τέταρτο συνεχή μήνα να…