Τι ψάχνουν οι φοροελεγκτές σε συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, φορολογικές δηλώσεις, μισθωτήρια συμβόλαια και πλατφόρμες τύπου Airbnb

Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός γύρω από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων η ΑΑΔΕ δρομολογεί μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων σε συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και σε μισθωτήρια συμβόλαια.

Στο μάτι του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται ακόμη και συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων, με τους εφοριακούς να ετοιμάζονται να ψάξουν χιλιάδες συμβόλαια που έχουν υπογραφεί τους τελευταίους μήνες για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις ακινήτων που άλλαξαν χέρια χωρίς να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των προηγούμενων 5 ετών.

Από ελεγκτικό κόσκινο θα περάσουν και τα εισοδήματα από ακίνητα που εμφανίζουν στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, τα οποία θα συγκριθούν με τα ενοίκια που δηλώνουν οι ενοικιαστές στη φορολογική τους δήλωση ενώ ψηλά στη λίστα των διασταυρώσεων βρίσκονται όσοι εισπράττουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, αλλά «ξεχνούν» να τα εμφανίσουν στις φορολογικές Αρχές. Για τους φοροπαραβάτες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ράψει κοστούμι έξτρα φόρων και προστίμων, τα οποία φθάνουν έως 5.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο

Πιο συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται:

1 Συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων.

Στο σκάνερ μπαίνουν χιλιάδες συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι σε τουλάχιστον 120 υποθέσεις συμβολαιογράφων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια συνοδεύτηκαν και από το απαραίτητο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Οπως ορίζεται στην απόφαση Πιτσιλή οι έλεγχοι διενεργούνται από το γραφείο για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του Ν. 4174/2013 (Α’ 170) (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ) από συμβολαιογράφους ή/και από υποθηκοφύλακες/προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων. Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά υπηρεσία, κατόπιν εφαρμογής των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία…