Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμανε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Την έναρξη του προεκλογικού αγώνα σήμανε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας με την προχθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, όπου και εκείνος εκκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ίσως την πιο σφοδρή επίθεσή του στον Πρωθυπουργό μετά την εκλογική ήττα του 2019 και κήρυξε… ανένδοτο κατά της κυβέρνησης.

«Η φωνή όλων μετατρέπεται σε ένα μαζικό «Φύγετε» απέναντι στο καθεστώς της σήψης και της παρακμής. Το μήνυμα που πρέπει να μοιραστούμε με κάθε πολίτη απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας πια είναι ένα: Η δημοκρατία σε χρειάζεται».

Το αίτημα για δημοκρατία

Η αποκωδικοποίηση της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στον πυρήνα της το αίτημα, αρκετά φορτισμένο ιστορικά, για δημοκρατία, που κατά τον ίδιο και τα στελέχη του απειλείται στην Ελλάδα υπό τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αυτό είπε ουσιαστικά και το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, πριν από την έναρξη της ιδιαίτερα μεγάλης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκεί, με αγωνιστικό τέμπο και έχοντας στο πλευρό του τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, είπε, και το επανέλαβε και στην ΚΟ, ότι το ύστατο θύμα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον η ίδια η δημοκρατία.

Ο κεντρικός στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να εμφανιστεί το κόμμα του ως ο εγγυητής της επόμενης ημέρας των εκλογών για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας. Βαριές φράσεις με φορτισμένο περιεχόμενο, που πολλούς ουδέτερους παρατηρητές τούς βρίσκουν διστακτικούς, αλλά αποτελούν πλέον το νήμα που συνδέει όλες τις τάσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το όχημα της λύτρωσης»

Ως εκ τούτου, όλοι υιοθετούν τη συγκεκριμένη ατζέντα και βέβαια την επιχειρηματολογία με κυρίαρχο το σύνθημα ότι «η δημοκρατία απειλείται» και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αυτή θα δώσει τη μάχη που έρχεται.

Η φράση του κ. Τσίπρα στην ΚΟ ήταν ενδεικτική της στρατηγικής στον δρόμο προς τις εκλογές: «Η δική μας ευθύνη λοιπόν είναι πια πολύ βαριά. Να γίνουμε το όχημα της λύτρωσης για την κοινωνία που υποφέρει….