Πώς η απόφαση της ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης επηρεάζει δανειολήπτες και καταθέτες

Υψηλότερες δόσεις θα κληθούν να καταβάλουν 8 στους 10 δανειολήπτες στην Ελλάδα από τον Αύγουστο, μετά την προ δεκαημέρου αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης. Ο λόγος γίνεται για όσους έχουν χρηματοδοτηθεί με προγράμματα των οποίων το κόστος είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor. Κι αυτό θα είναι μόνο η αρχή, καθώς εκτός σοβαρού απροόπτου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στον αντίποδα, οι καταθέτες δεν θα έχουν κάποιο όφελος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς οι τράπεζες δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε βελτιωτικές για αυτούς κινήσεις μέχρι να υπάρξει νέα παρέμβαση στα ευρωπαϊκά επιτόκια. Ετσι, οι αποδόσεις σε λογαριασμούς προθεσμίας και προϊόντα ανοιχτής ζήτησης θα παραμείνουν στο 0% ή σε οριακά θετικό έδαφος, κατά πάσα πιθανότητα έως και τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του euribor.

Ανεκτές αυξήσεις

Οπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, προσώρας η απόφαση της ΕΚΤ δεν αλλάζει σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα. «Οι αυξήσεις των δόσεων αναμένονται ανεκτές. Το θέμα είναι πόσο επιθετικά θα κινηθεί η Φρανκφούρτη τους επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς υπάρχουν κάποια όρια που αν ξεπεραστούν, οι κίνδυνοι δημιουργίας μίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μείωσης της ζήτησης για νέες χορηγήσεις θα ενισχυθούν σημαντικά» τονίζει σχετικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν έως και κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, ενώ στο βασικό σενάριο οι αναπροσαρμογές θα συνεχιστούν και στο α’ εξάμηνο του 2023.

Οι άμεσες επιπτώσεις

Η πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ θα έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις σε δάνεια και καταθέσεις:

Στεγαστικά δάνεια:

Οι μόνοι δανειολήπτες που δεν επηρεάζονται είναι όσοι αποπληρώνουν δάνειο με σταθερό επιτόκιο. Για όλη τη διάρκεια ισχύος του οι μηνιαίες δόσεις παραμένουν κλειδωμένες, όσο κι αν αυξηθούν τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Από την άλλη, στα υφιστάμενα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου οι δόσεις θα αυξηθούν από τον…