Μεγαλώνει η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας με αφορμή τους 231 μετανάστες που επιβαίνουν στο σκάφος Ocean Viking το οποίο τελικά θα ελλιμενιστεί αύριο, Παρασκευή, στο λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, μετά την άρνηση των ιταλικών αρχών να αποβιβαστούν οι μετανάστες σε ιταλικό έδαφος.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταϊάνι χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την αντίδραση της Γαλλίας στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην διαθέσει ασφαλές λιμάνι στο πλοίο Ocean Viking.

«Θέσαμε ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο αφορά την αυξανόμενη μετανάστευση. Στην Ιταλία έφτασαν ενενήντα χιλιάδες, υπάρχει μια αναλυτική έκθεση της Frontex η οποία αναφέρεται σε συμφωνίες ΜΚΟ με πλοία που σαλπάρουν από την Αφρική», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

«Την Δευτέρα πρόκειται να θέσουμε το θέμα στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, διότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση. Μια λύση η οποία να εφαρμοστεί στην Αφρική, αποτρέποντας την αναχώρηση των πλεούμενων, κατάσχοντάς τα και καταστρέφοντας τις μηχανές τους», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Από την μεριά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, πρόσθεσε: «η αντίδραση της Γαλλίας, σε ό,τι αφορά το αίτημα φιλοξενίας 234 μεταναστών- την στιγμή που η Ιταλία, μόνον φέτος, υποδέχθηκε ενενήντα χιλιάδες- είναι ακατανόητη. Γίνεται συνεχής αναφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά, μέχρι τώρα η Ιταλία αντιμετώπισε μόνη της το όλο αυτό πρόβλημα και το σύστημα υποδοχής μας είναι σε μεγάλη δυσκολία». Ο ίδιος έκρινε «απόλυτα ανεπαρκή» τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Γαλλία αποφάσισε να αναστείλει «με άμεση ισχύ» την υποδοχή, όπως είχε προβλεφθεί φέτος το καλοκαίρι, 3.500 προσφύγων που βρίσκονται τώρα στην Ιταλία.

«Υποδεχόμαστε κατ’εξαίρεσιν το σκάφος αυτό, δεδομένης της αναμονής δεκαπέντε ημερών στη θάλασσα που οι ιταλικές αρχές ανάγκασαν τους επιβαίνοντες να υποστούν», διευκρίνισε ο υπουργός μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Πρόσθεσε πως οι επιβαίνοντες που δεν πληρούν τα κριτήρια των αιτούντων άσυλο «θα επιστραφούν αμέσως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ