Αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού το 67,7% απάντησε πως εκτιμά πως θα οδηγήσει σε γενικότερη ύφεση, το 25,3% σε λουκέτα επιχειρήσεων, το 5,1% σε απολύσεις εργαζομένων

Ανικανοποίητους αφήνουν τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν για το ρεύμα και τα καύσιμα (Power pass και Fuel pass) εκφράζοντας παράλληλα έντονο προβληματισμό από την άνοδο του πληθωρισμού αλλά και φόβους για ύφεση στην αγορά και ενδεχόμενα λουκέτα επιχειρήσεων.

Ο πληθωρισμός θα φέρει ύφεση απαντούν οι εφτά στους δέκα

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία του δίμηνου οικονομικού βαρόμετρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο διενεργήθηκε για λογαριασμό του από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.

  • Διαβάστε επίσης Ελληνική οικονομία: Ο δύσκολος χειμώνας και τα κρίσιμα ραντεβού

Το βαρόμετρο του ΒΕΘ πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 325 επιχειρήσεων – μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου. Το βαρόμετρο οικονομικής συγκυρίας του ΒΕΘ πραγματοποιείται σε δύο σκέλη, το πρώτο αφορά ερωτήσεις επικαιρότητας, ενώ το δεύτερο ερωτήσεις σχετικά με την πορεία των βιοτεχνιών.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «θεωρείτε πως είναι ικανοποιητικά τα μέτρα που εξαγγέλλονται και οι επιδοτήσεις που δίνονται (power pass, fuel pass κλπ) το 77,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε «όχι», το 19,7% «ναι» και το 2,5% «δε γνωρίζω, δεν απαντώ».

Αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού το 67,7% απάντησε πως εκτιμά πως θα οδηγήσει σε γενικότερη ύφεση, το 25,3% σε λουκέτα επιχειρήσεων, το 5,1% σε απολύσεις εργαζομένων, το 1,3% σε τίποτε από τα παραπάνω, ενώ το 0,6% δήλωσε «δε γνωρίζω, δεν απαντώ».

Οι μισοί λένε ότι βοηθάει το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην ερώτηση «τα χρηματοδοτικά προγράμματα που «τρέχουν» ή θα «τρέξουν», όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης κλπ. βοηθούν κατά την άποψη σας τη μικρομεσαία επιχείρηση;» το 50,4% απάντησε «ναι τη βοηθούν», το 26,2% «όχι δεν την βοηθούν» και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης της 23,4% δήλωσε «δεν τα γνωρίζω, δεν μπορώ να τα αξιολογήσω».

Δυσκολίες προκειμένου να βρει προσωπικό αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες το 67,8% δηλώνοντας πως τελικά δεν βρήκε τους εργαζόμενους που αναζητούσε. Το 23% απάντησε…