Οι τακτικές της ακροδεξιάς έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πιο επιθετικές

«Να είστε περήφανοι για τον ΔΙΚΟ ΣΑΣ λαό», αναφέρει το εξώφυλλο της μπροσούρας που εξέτασε ο Guardian. Μεταξύ άλλων, υπόσχεται «εκπαιδευτικό υλικό, δραστηριότητες και συμβουλές για γονείς και παιδιά», μεταξύ άλλων για την ιστορία της τέχνης και την «πλούσια βρετανική κουζίνα», Όμως, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, σύντομα τα πράγματα γίνονται παράξενα.

«Ποιοι είναι οι Black Lives Matter (BLM); Πρόκειται για μια διεθνή, μαρξιστική οργάνωση», ενημερώνονται οι αναγνώστες. «Την υποστηρίζουν μεγάλες εταιρείες και τη διαφημίζουν διάσημοι. Στόχος της είναι η καταστροφή του δυτικού πολιτισμού και της λευκής πυρηνικής οικογένειας, του χριστιανισμού και της ατομικής ιδιοκτησίας». Και όλα αυτά σε μια περίοδο πανευρωπαϊκής ανόδου της ακροδεξιάς. 

  • Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Πρωθυπουργός νοσταλγός του φασισμού;

Η μπροσούρα, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, είναι ένας «οδηγός μελέτης», στο πλαίσιο ενός «εναλλακτικού σχολικού προγράμματος» που απευθύνεται σε οικογένειες και εκδίδεται από μια οργάνωση με την ονομασία Πατριωτική Εναλλακτική. Στην περίοδο που τα σχολεία έμειναν κλειστά, εξαιτίας των lockdowns, χιλιάδες Βρετανοί την αποθήκευσαν στις συσκευές τους.

«Εκπαιδευτικό» υλικό

Πρόκειται μόνο για ένα παράδειγμα της δράσης των βρετανικών ακροδεξιών οργανώσεων, που χρησιμοποιούν online περιεχόμενο για να στρέψουν τα παιδιά και τους νέους σε κοινότητες που συνδέονται με εξτρεμιστικές ιδεολογίες.

Αν και η μπροσούρα ξεκινά συμβουλεύοντας τους γονείς να δείξουν στα παιδιά τους «τα πράγματα που οικοδομήθηκαν και δημιουργήθηκαν από τους προγόνους τους», καταλήγει απροκάλυπτα στην υποστήριξη θεωριών ανωτερότητας της λευκής φυλής. «Ποιοι έκαναν πρώτοι τον γύρο του κόσμου; Οι λευκοί. Ποιοι έστειλαν πρώτοι ανθρώπους στο φεγγάρι; Οι λευκοί».

Η Τζούλια Έμπνερ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) που ερευνά τον ακροδεξιό ακτιβισμό, εξηγεί στον Guardian ότι τέτοιου είδους οδηγοί μελέτης ή λίστες με βιβλία γνώρισαν άνθιση στην περίοδο των lockdown, συχνά διανεμημένα μέσω ψηφιακών καναλιών όπως το Telegram.

Η Έμπνερ, που έχει παρεισφρήσει incognito σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Βρετανία, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα…