Η Βρετανία αποσύρει εσπευσμένα τα στρατεύματά της από το Μαλί και επιρρίπτει την ευθύνη γι’ αυτήν την απόφαση στη στρατιωτική χούντα και τη συνεργασία της με τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την εσπευσμένη απόσυρση των περίπου 300 στρατιωτικών του που είναι ανεπτυγμένοι στο Μαλί (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από unmultimedia.org), με το Λονδίνο να επικαλείται κυρίως την καταφυγή του στρατιωτικού καθεστώτος της αφρικανικής χώρας στις υπηρεσίες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ.

«Νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν»

«Το απόσπασμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκαταλείψει» την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ «νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν», είπε ο υφυπουργός Αμυνας Τζέιμς Χίπι, ο οποίος εκφράστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δείτε ακόμα – Μάλι: Zητά εξηγήσεις από την Ισπανία επειδή «δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο» αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα

Η «πλήρης ευθύνη» για αυτό «ανήκει στην Μπαμακό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σχέση της στρατιωτικής χούντας στην εξουσία στο Μαλί από το 2020 με τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, η οποία θρυλείται πως συνδέεται στενά με το Κρεμλίνο.

«Η εταιρική σχέση της κυβέρνησης του Μαλί με τον όμιλο Βάγκνερ είναι αντιπαραγωγική για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή».

Η βρετανική κυβέρνηση «δεν μπορεί να αναπτύσσει τον στρατό (της) για να εγγυάται την ασφάλεια όταν η οικοδέσποινα χώρα δεν έχει τη βούληση να συνεργαστεί μαζί μας για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και ασφάλεια», επέμεινε ο κ. Χίπι.

Στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Οι περίπου τριακόσιοι βρετανοί στρατιωτικοί είναι παρόντες στο Μαλί από τα τέλη του 2020, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ η οποία σχηματίστηκε το 2013 (MINUSMA). Η εντολή της τελευταίας προβλέπει να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο κράτος του Σαχέλ, το οποίο αιματοκυλίζει η δράση τζιχαντιστών.

Η δέσμευση του Λονδίνου θεωρητικά επρόκειτο να διαρκέσει τρία χρόνια, όμως, εξαιτίας της αύξησης της αστάθειας στο Μαλί, η κυβέρνηση του ΗΒ αποφάσισε να επισπεύσει την απόσυρση της δύναμής του, που αναμένεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

Η Γαλλία, η…