Οι Εργατικοί ράβουν «κοστούμι εξουσίας» στη Βρετανία, καθώς η πρωθυπουργική θητεία της Λιζ Τρας μετρά ημέρες και οι Τόρις οδεύουν προς εκλογική καταστροφή

Η ίδια μπορεί να επιμένει ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά, όμως οι φήμες -από τους πολιτικούς διαδρόμους, έως τις ταμπλόιντ- στη Βρετανία οργιάζουν ότι η Λιζ Τρας μετρά πια ώρες στη Ντάουνιγκ Στριτ.

Τέτοιο είναι το χάος που πρόλαβαν να προκαλέσουν στην εθνική οικονομία τα ακραία νεοφιλελεύθερα Trussonomics της, που η 47χρονη πολιτικός, αυτοπροβαλλόμενη ως «η νέα Θάτσερ», φλερτάρει πλέον ανοιχτά με τον τίτλο της πιο βραχύβιας πρωθυπουργού στα χρονικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

  • Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Μετά τη συγγνώμη της Λιζ Τρας, όλα τα προβλήματα βρίσκονται μπροστά της

Μόλις έξι εβδομάδες από την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, το προσδόκιμο της πολιτικής επιβίωσής της πλέον συγκρίνεται -και δη σε live μετάδοση– με το διάστημα που μπορεί να αντέξει ένα μαρούλι εκτός ψυγείου μέχρι να σαπίσει.

  • Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ανατροπή «σχεδόν όλων των οικονομικών μέτρων» της κυβέρνησης Τρας

Αν και το πρόγραμμά της για «ανάπτυξη πάση θυσία» ανήκει πια στο παρελθόν -μετά τις «διορθωτικές» εξαγγελίες του νέου υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ- οι φόβοι παραμένουν ότι η ζημιά που έχει προκληθεί θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

Και για τη βρετανική οικονομία, και για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς, που βρίσκονται ξανά -δεύτερη φορά μέσα σε ένα τετράμηνο- σε αναζήτηση νέου ηγέτη και «σωτήρα».

Ένα μήνα μετά την επίσημη εκλογή της Τρας ως διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον στη βρετανική πρωθυπουργία, το 55% των μελών των Τόρις τώρα ζητά -σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov– την παραίτησή της, φοβούμενα καθίζηση του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Όποτε αυτές τελικά γίνουν…

Κατά τραγική ειρωνεία, δε, οι περισσότεροι (32%) τάσσονται υπέρ της αντικατάστασης της Τρας από… αυτόν που αντικατέστησε, ήτοι τον Μπόρις Τζόνσον. Ένα 23% θέλει τα «ηνία» του κόμματος και της κυβέρνησης να αναλάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και εσωκομματικός αντίπαλός της, Ρίσι Σούνακ.

Αυτός ωστόσο που έχει ανάψει φουλ τις «μηχανές» για την Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται στο αντίπαλο…