Η επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας δήλωσε ότι η Γαλλία έχει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου – Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες

Η Gazprom χρησιμοποιεί απλώς μια δικαιολογία για να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η χώρα της είχε προβλέψει την απώλεια του εφοδιασμού.

«Όπως περιμέναμε, η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί τον τρόπο της εφαρμογής των συμβάσεων της Engie ως πρόσχημα για να μειώσει περαιτέρω τις παροχές στη Γαλλία«, σημείωσε η Ανιές Πανιέ-Ρινασέ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Ο Πούτιν «στραγγαλίζει» την Ευρώπη με το φυσικό αέριο – Πόσο θα διαρκέσουν τα αποθέματα

Νοικοκυριά ή επιχειρήσεις;

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας Gazprom ότι από την Πέμπτη θα αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις της φυσικού αερίου στην Engie, την γαλλική εταιρεία ενέργειας, επικαλούμενη διένεξη όσον αφορά τις πληρωμές. Η κίνηση αυτή αναμένεται να βαθύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τον χειμώνα.

«Η Γαλλία προετοιμάζεται για το σενάριο αυτό από την άνοιξη (…)», υπογράμμισε η Πανιέ-Ρινασέ, η οποία επεσήμανε ότι η Γαλλία είχε ήδη περιορίσει την έκθεσή της στις ρωσικές εισαγωγές αερίου στο 9% από περίπου το διπλάσιο ποσοστό πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Engie αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση της Gazprom, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν απάντησε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι η Engie έχει άλλες πηγές τροφοδοσίας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Τα νοικοκυριά δεν θα αποκοπούν από το δίκτυο αερίου στην περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, αλλά οι επιχειρήσεις, τις οποίες το Παρίσι παροτρύνει να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω της τρέχουσας κρίσης, μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιον κίνδυνο, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Διακοπή ροής στον Nord Stream 1

Ξεχωριστά, η Ρωσία διέκοψε σήμερα προσωρινά την παροχή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στις ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, για τρεις ημέρες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι περαιτέρω…