Αναφορά γίνεται και στην στοχοποίηση, από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020, της γαλλικής φρεγάτας Courbet

Να εδραιώσει τη θέση της στη Μεσόγειο επιθυμεί η Γαλλία και σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Γερουσία της χώρας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού της γαλλικής Γερουσίας PUBLIC SÉNAT «η Γερουσία συνιστά να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των οικονομικών και στρατηγικών μέσων της Γαλλίας στη Μεσόγειο».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε όσα προτείνονται σε έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της γαλλικής Γερουσίας έναντι -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- της  στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων στη Μεσόγειο με στόχο την εκ νέου εδραίωση της θέσης της Γαλλίας στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Απειλές Ερντογάν προς ΗΠΑ και για το Κυπριακό – Ορόσημο εξελίξεων η 15η Νοέμβρη

Μία έκθεση την οποία υπογράφουν οι  Catherine Dumas και Isabelle Raimond-Pavero προειδοποιώντας για την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικών, στρατηγικών και στρατιωτικών πόρων της Γαλλίας στη μεσογειακή λεκάνη.

Στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ο κίνδυνος ασφάλειας στη Λιβύη, οι αυξημένες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής από την Αραβική Άνοιξη καθώς και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που επιβαρύνει την περιοχή.

Τα επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ και στον εναέριο χώρο της Ελλάδας

Αναφορά γίνεται και στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς η έκθεση επανέρχεται στον πολλαπλασιασμό των περιστατικών στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρει ως ένδειξη την αναχαίτιση το 2018 από τουρκικά στρατιωτικά σκάφη του γεωτρύπανου Saipem 12000 στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου αλλά και την στοχοποίηση, το καλοκαίρι του 2020, της γαλλικής φρεγάτας Courbet.

«Αυτά τα θαλάσσια περιστατικά, στα οποία προστίθενται αφενός πρόσφατα επεισόδια παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και αφετέρου ανοιχτά απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2022, συμβάλλουν στη διατήρηση μιας κατάστασης αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο και  στην τροφοδότηση του κινδύνου μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» γράφει η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισηγήτριες εκφράζουν ανησυχία και για τους κινδύνους που προκύπτουν…