Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην έκρηξη τιμών. Αρκετοί στρέφονται στα ενεχυροδανειστήρια για μετρητά.

Όποιος θέλει να μάθει πώς πάει η γερμανική οικονομία, δεν έχει παρά να μετρήσει τους πελάτες στο ενεχυροδανειστήριο του Νίκολαους Μπόντε. Αν στο κατάστημά του στο Ζίγκμπουργκ έξω από τη Βόννη έρχονται ελάχιστοι πελάτες τότε η χώρα πάει καλά.

Όταν όμως οι πελάτες κατακλύζουν το ενεχυροδανειστήριο, τότε όλα δείχνουν πως η Γερμανία βιώνει κρίση. Αυτό το μήνα το ενεχυροδανειστήριο του Νίκολαους Μπόντε είναι γεμάτο: «Το ενεχυροδανειστήριο είναι δείκτης. Οι άνθρωποι έρχονται όταν υπάρχει υψηλή ανεργία ή σοβαρά οικονομικά προβλήματα», λέει ο Νίκολαους Μπόντε.

Διαβάστε επίσης – Γερμανία: Ακόμη και με τετραψήφια ποσά στους λογαριασμούς ενέργειας απειλούνται οι καταναλωτές

Παλαιότερα ο Γερμανός επιχειρηματίας δραστηριοποιούταν στους πλειστηριασμούς κατασχεμένων ακινήτων. Το 1994 ο ίδιος και ο πατέρας του δημιούργησαν το ενεχυροδανειστήριο στο Ζίγκμπουργκ, μία πόλη κοντά στην Βόννη, η οποία αριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους.

Ο Νίκολαους Μπόντε μετρά τον οικονομικό σφυγμό της γερμανική οικονομίας εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η επερχόμενη κρίση θα ωφελήσει, δίχως αμφιβολία, τον ενεχυροδανειστή. Εκείνος ωστόσο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες:

«Στο κατάστημά μας έρχονται πολλοί ηλικιωμένο και τώρα πλέον και άνθρωποι της μεσαίας τάξης, κάτι που δεν συνέβαινε πριν. Επιπλέον έχουμε πολλούς νέους πελάτες. Εκτός από τους τακτικούς πελάτες, έρχονται σε μας και άτομα με ασταθή εισοδήματα, αλλά και άτομα που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, τα οποία αναζητούν οικονομική στήριξη για να βγει ο μήνας».

«Σχεδόν το 96% των πελατών παίρνει πίσω το ενέχυρο»

Το κατάστημα του Νίκολαους Μπόντε είναι ένα από περίπου 250 ιδιωτικά ενεχυροδανειστήρια στη Γερμανία. Το επάγγελμα του ενεχυροδανειστή είναι από τα παλαιότερα στη Γερμανία: Το πρώτο γερμανικό ενεχυροδανειστήριο δημιουργήθηκε στο Αμβούργο πριν από σχεδόν 500 χρόνια το 1560.

Σε γενικές γραμμές τα ενεχυροδανειστήρια λειτουργούν ως εξής: Δίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο για αντικείμενα που τους φέρνουν οι πελάτες, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να…