Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ο ΟΟΣΑ ήταν ο τελευταίος που ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα οίκων, αναλυτών και θεσμών που εκτιμούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, το υπερωκεάνιο που λέγεται Ευρωζώνη να συγκρουστεί το 2023 με το παγόβουνο που λέγεται ύφεση. Στο βασικό του σενάριο προβλέπει σχεδόν στασιμότητα, αύξηση του ΑΕΠ 0,3%, αλλά αν ο χειμώνας είναι πολύ κρύος και δεν εξασφαλιστούν εναλλακτικές λύσεις εφοδιασμού και παράλληλα δεν έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση της ζήτησης, τότε πάμε για ύφεση 1,3%!

Το έντονο φλερτ με την ύφεση επιβεβαιώνει και η πορεία των τιμών του πετρελαίου που υποχωρεί αργά αλλά σταθερά – από τα 117$/βαρέλι στις 27 Ιουνίου στα 86$ δολάρια χτες -, το καταναλωτικό κλίμα που βρίσκεται στο χειρότερο σημείο όλων των εποχών, τα χρηματιστήρια που βάφονται κόκκινα – ο Ευρωπαϊκός δείκτης έχει χάσει 457 μονάδες τις τελευταίες 40 ημέρες ακόμη και οι τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι τα επιτόκια στην ζώνη του Ευρώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται για αρκετές ακόμη συνεδριάσεις της ΕΚΤ , έστω κι αν αυτό θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα.

Μέσα σε αυτό το μάλλον ζοφερό κλίμα, υπήρξε ομοβροντία καλών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία οι οποίες επ’ ουδενί πάντως δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υπερενθουσιασμό όπως τονίζουν όλοι.
Την ώρα που οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στην συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης αναθεωρούνται επί τα χείρω – όπως έγινε για παράδειγμα με τα 4 μεγαλύτερα ινστιτούτα της Γερμανίας χθες – , Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του ECONOMIST επαναβεβαίωσαν ότι η Ελληνική οικονομία θα τρέξει φέτος ότι με 3,1% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά με 5,3%. Κι όχι μόνο αυτό αλλά και κόντρα στη διεθνή τάση θα αποφύγει την ύφεση και το 2023 με το … συμπαθητικό +2% που θα οδηγήσει το ΑΕΠ στα 220δισ€ στο τέλος της επόμενης φουρνιάς. Τουρισμός, επενδύσεις και τα κονδύλια του ταμείου Ανασυγκρότησης είναι οι λόγοι που η Ελληνική οικονομία … επιπλέει.

Ακόμη πιο αισιόδοξος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας , Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος βάζει το 6 μπροστά από τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης ενώ για το 2023 εκτιμά ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 2,8%. Την ίδια στιγμή για εξορθολογισμό των ισολογισμών των ελληνικών…