Απογοητεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών στο ζήτημα σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στον εργασιακό χώρο.

Συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού προκαλούν οι αναχρονιστικές και παράνομες δράσεις σε βάρος των γυναικών στα εργασιακά περιβάλλοντα.

Περίπου το 55% των εργαζόμενων γυναικών στην Ιταλία έχει πέσει θύμα διακρίσεων ή παρενόχλησης στον εργασιακό του χώρο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Διαβάστε επίσης: Σεξουαλική κακοποίηση: Πιάνουν δουλειά οι Σύμβουλοι Ακεραιότητας για αντιμετώπιση της

Η έρευνα του «Ιδρύματος Λιβελούλα» βασίστηκε στις συνεντεύξεις 4.300 γυναικών σε όλη την Ιταλία και διαπίστωσε ότι η παρενόχληση «έπαιρνε διάφορες μορφές»,  από σεξουαλικό εκβιασμό μέχρι ανεπιθύμητα μηνύματα και σχόλια με υπονοούμενα ή αστεία σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση των θυμάτων.

Παραδείγματα διακρίσεων, που περιλαμβάνονται στην έκθεση, αφορούν επίσης την προαγωγή ανδρών εργαζομένων, όταν γυναίκες συνάδελφοί τους έκαναν χρήση άδειας μητρότητας.

Δυστυχώς και η Ελλάδα αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της εργασιακής ασυδοσίας σε βάρος κυρίως των γυναικών και οι αριθμοί, ως γνωστόν δεν ψεύδονται ποτέ, είναι αποκαλυπτικοί.

Αποκαλυπτικοί, γιατί «φωτίζουν» το σκοτεινό δρόμο της παρενόχλησης που τελικά, μάλλον τόσα χρόνια ήταν στην αθέατη πλευρά, αφήνοντας ανενόχλητους τους δράστες να εκφοβίζουν τις γυναίκες.

Ελλάδα: Έρευνα ΑΔΕΔΥ – Το εργασιακό περιβάλλον στο Δημόσιο ευνοεί την σεξουαλική παρενόχληση.

Σε έρευνα που έκανε η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων στην χώρα μας, τα αποτελέσματά της κατέρριψαν μεν μύθους, με ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο δε.

Κι αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς και τα ποσοστά της έρευνας. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν αρχικά ότι ακόμα και σήμερα υφίσταται η σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο τομέα εργασίας.

Σε δεύτερο επίπεδο επιβεβαιώνεται ο άγραφος νόμος του «κουκουλώματος». Η έρευνα έδειξε ότι όχι μόνο δεν καταγγέλλεται η παρενόχληση, άλλα υπάρχει και ο φόβος του ρεβανσισμού απέναντι στα θύματα με έντονα το στοιχείο των αντιποίνων από των δράστη σε περίπτωση που το θύμα επιλέξει να μιλήσει για το συμβάν.

Σε ποσοστό 7,6% των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο έχει δεχθεί…