Ο Δήμος Κορίνθου διοργάνωσε με επιτυχία τις εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική μάχη του Αγιονορίου και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Όπως αρμόζει στην σημαντικότητα της μάχης, στην γενναιότητα και θυσία των αγωνιστών τίμησε ο δήμος Κορίνθου την ιστορική Μάχη του Αγιονορίου.

200 χρόνια από την διεξαγωγή της Μάχης, στην σκιά του Κάστρου, με την γαλανόλευκη στο αντικρινό βουνό και με τα όπλα που εκείνη η μάχη κερδήθηκε φορεμένα στα ζωνάρια των απογόνων των αγωνιστών του 1821, αποδόθηκε ο φόρος τιμής που επιβάλλεται από τον Δήμο Κορίνθου.

Πλήθος κόσμου και εκλεκτοί προσκεκλημένοι ανέβηκαν από νωρίς στο κάστρο. Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ταξίαρχος της Σχολής Μηχανικού Χαράλαμπος Ακρίβος ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση, η κ. Αθηνά Κόρκα  ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σύλλογοι και φορείς της περιοχής και πολλοί ακόμη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο των αυθεντικών όπλων της μάχης και το τρισάγιο από τους ιερείς. Ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος αμέσως μετά, ύψωσε τη σημαία της ξηράς κ της θάλασσας στον ιστό της και ο κ. Πλαπούτας την σημαία της επανάστασης.

Ακολούθησε ο Εθνικός μας ύμνος κ ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών.

«Η Μάχη στο Αγιονόρι καθόρισε την πορεία της επανάστασης. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε, για να τιμήσουμε, για να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Ο δήμος Κορινθίων από φέτος και κάθε χρόνο θα γιορτάζει με κάθε επισημότητα τη Μάχη, την επέτειο και τη νίκη στο Αγιονόρι. Γιατί η μάχη αυτή έχει μια ιδιαίτερα συμβολική σημασία και αξία.

Εδώ πολέμησαν οι γενναίοι και αγνοί πατριώτες. Εδώ συναντήθηκε η παληκαριά και η αρετή 200 χρόνια πριν. Εδώ στο κάστρο του Αγιονορίου ο Νικηταράς, ο Νικήτας Φλέσσας , 500 παλικάρια και οι γυναίκες του Αγιονορίου κατατρόπωσαν πολλαπλάσιο στρατό τούρκων.

Ο Δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος

Ήρθαν εδώ αντί να μείνουν για λάφυρα στα…