Έχασε 9 θέσεις καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στην Ε.Ε.

Μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρίσκεται στη χειρότερη θέση στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας ενώ έχασε 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη όπως προκύπτει από σχετική μελέτη που δημοσιεύει σήμερα το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser. Η χώρα μας βρίσκεται πιο κάτω από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, της Ρουμανία και την Αλβανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα σημείωσε πτώση 9 θέσεων στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας και καταλαμβάνει την 85η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Για την κατάταξη αξιοποιούνται δεδομένα του 2020. Χαρακτηριστικά η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους με τη συνολική της επίδοση στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας να την τοποθετεί ανάμεσα στην Σερβία και τη Σαουδική Αραβία.

  • Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Οι χειμερινές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2025

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ (Πολωνία, 80η) να βρίσκεται 5 θέσεις πιο ψηλά.

Η κατάταξη

Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

–        Μέγεθος του κράτους: 153 η θέση

–         Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 54 η θέση

–         Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 75 η θέση

–         Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 18 η θέση

–         Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 143 η θέση.

Ποιες χώρες είναι στην κορυφή

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται και φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.  Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Αργεντινή, η Συρία, η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και τελευταία η Βενεζουέλα. Αυταρχικές χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ (7η ) την Ιαπωνία (12η), τη Γερμανία (25η), την Ιταλία (44η), τη Γαλλία (54η), το Μεξικό (64η), την Ινδία (89η), τη…