Σε πρόσφατη έρευνα διαβάσαμε ότι ο άνθρωπος νιώθει ευτυχία με το φως του ήλιου που λάμπει στο σπίτι, παρά με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι κατά την ανακαίνιση του σπιτιού τους, 1 στους 6 ανθρώπους εστίασε στη δημιουργία πρόσθετων πηγών φωτός.

Η έκθεση στο φως της ημέρας έχει συνδεθεί ούτως ή άλλως με τη βελτίωση των επιπέδων ευεξίας και διάθεσης, ενώ με όρους αρχιτεκτονικής, το φυσικό φως στο σπίτι, μπορεί όχι μόνο να κάνει ένα δωμάτιο πιο φωτεινό, αλλά και να δώσει την αίσθηση ότι ο χώρος είναι πιο μεγάλος.

Ακολουθούν τα καλύτερα tips για να γίνει και το δικό σας σπίτι φωτεινότερο:

Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν όμορφα το φως του ήλιου

Περισσότερο φυσικό φως στο σπίτι

Βάψε τους τοίχους του σπιτιού σας με πιο ανοιχτά χρώματα. Αφαίρεσε τις statement ταπετσαρίες και τις σκούρες αποχρώσεις. Οι λευκοί τόνοι θα κάνουν έναν χώρο πιο φωτεινό καθώς θα αντανακλούν το φυσικό φως που εισέρχεται στο δωμάτιο, αντί να το απορροφούν.

Ωστόσο, ο Chris Harvey, interior designer από το Stelrad, προτείνει να αποφύγουμε να βάψουμε πάλλευκους τους τοίχους, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τον χώρο μας να μοιάζει πιο ψυχρός, «αντ’ αυτού», λέει, «είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια υπόλευκη απόχρωση, καθώς αυτό θα προσφέρει ένα πολύ πιο ζεστό αποτέλεσμα».

Αν, τώρα, είσαι λάτρης των χρωμάτων, η Farah Arshad, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού στο Dusk, προτείνει να δοκιμάσεις διακριτικές αποχρώσεις που διατηρούν την αίσθηση του χώρου: «Οι ουδέτεροι και γήινοι τόνοι είναι μια δημοφιλής επιλογή γι’ αυτή τη σεζόν».

Για επαγγελματικό φινίρισμα, προτίμησε την ιριδίζουσα αντί της ματ βαφής – η γυαλάδα βοηθά στη διάχυση του φωτός και δίνει την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Ένα άλλο trick είναι να βάψετε την οροφή μερικές αποχρώσεις πιο ανοικτές από τους τοίχους για να δημιουργήσεις μια αέρινη αίσθηση.

Το σωστό δάπεδο μπορεί να βοηθήσει

Περισσότερο φυσικό φως στο σπίτι

Το δάπεδο μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ανακλαστήρα φιλικό προς το φως επιλέγοντας ξύλινα, laminate, κεραμικά ή πέτρινα υλικά με γυαλιστερό φινίρισμα, τα οποία θα αντανακλούν πολύ περισσότερο φως από τα χαλιά. Εάν προτιμάτε ένα χαλί, τότε επιμείνετε σε ανοιχτά, ουδέτερα χρώματα.

Διακόσμησε τα δωμάτια με καθρέφτες και ανακλαστικά αξεσουάρ

Περισσότερο φυσικό φως στο σπίτι

Μεταλλικά, γυάλινα και αξεσουάρ…