Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην ΕΕ σπαταλάμε περισσότερα τρόφιμα στο σπίτι από ό,τι οι κλάδοι παραγωγής.

Περίπου 127 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν το 2020 στην ΕΕ, δηλαδή τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κοροναϊού στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Eurostat από την πανευρωπαϊκή παρακολούθηση της σπατάλης τροφίμων.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά της ΕΕ παρήγαγαν το 55% των απορριμμάτων τροφίμων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 45% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Διαβάστε επίσης: Σπατάλη τροφίμων από το 70% των Ελλήνων: Ποια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας

Να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και παγκοσμίως.

Σπαταλάμε περισσότερα στο σπίτι από τους κλάδους παραγωγής

Τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων (55% του συνόλου) είναι σχεδόν διπλάσια από τα απορρίμματα τροφίμων, που προέρχονται από τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής (11%, 14 κιλά ανά άτομο) και της παραγωγής τροφίμων και ποτών (18%, 23 κιλά ανά άτομο) μαζί.

Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες τροφίμων αντιπροσώπευαν 12 κιλά απορριμμάτων τροφίμων ανά άτομο ή το 9% του συνόλου.

Η λιανική και η λοιπή διανομή τροφίμων ήταν ο τομέας με τη μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων, με 9 κιλά ανά άτομο, ή 7% των συνολικών απορριμάτων τροφίμων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των περιορισμών λόγω COVID-19 σε αυτούς τους δύο τομείς εξακολουθεί να αναλύεται.

Ένας απλός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η σπατάλη των τροφίμων θα ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ετήσια ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων που παράγουμε, τονίζει η Eurostat, υπενθυμίζοντας ότι τα απόβλητα τροφίμων έχουν υψηλές περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις, καθώς αποτελούν πρόσθετη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ