«Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε»

Χωρίς να καταλήξει σε αποφάσεις ολοκληρώθηκε το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συζήτησε τις προτάσεις της Κομισιόν για τον έλεγχο της τιμής του φυσικού αέριου με αιχμή το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η πλειοψηφία των υπουργών Ενέργειας δεν αποδέχτηκε την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή αποκλειστικά του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία. Οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ ζητούν από την Κομισιόν να προτείνει επείγουσες παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου. Ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για την μορφή που θα έχει ενδεχόμενο πλαφόν, αν δηλαδή θα αφορά μόνο το ρωσικό αέριο ή συνολικά τις ποσότητες που εισάγονται στο μπλοκ από τρίτες χώρες.

Σαφής κατεύθυνση

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε» δήλωσε ο Ζοζέφ Σικέλα, υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.

  • Διαβάστε επίσης EE: Τα «έσπασαν» οι υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο
  • Διαβάστε επίσης Σκρέκας: Η Ελλάδα αντίθετη στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Για να διασκεδάσει πάντως της εντυπώσεις πρόσθεσε ότι «καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε».

Όπως τόνισε ο Τσέχος υπουργός η πίεση των υψηλών τιμών ενέργειας πιέζουν τις οικονομίες της ΕΕ και παρέπεμψε στην Κομισιόν από την οποία όπως είπε τα κράτη μέλη περιμένουν συγκεκριμένες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των ημερών.

Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών

Το Συμβούλιο θα αναλύσει τις προτάσεις της Κομισιόν, όταν αυτές θα είναι έτοιμες, τόνισε ο Ζόζεφ Σικέλα λέγοντας ότι εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και να…