Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών να αποτελεί ακόμα μία κρίση για την κυβέρνηση – ίσως αυτή με το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για την ίδια μέχρι τώρα – ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, αυτή τη φορά από το υπουργικό συμβούλιο, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους εννιά μήνες. Ο πρωθυπουργός έχει επιμείνει στην άποψή για μη πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει πίσω την απόφασή του.

Οι κάλπες επομένως θα στηθούν Μάιο και Ιούνιο του 2023. Πιθανή ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες είναι 23 ή 30 Απριλίου, ενώ για τη δεύτερη κάλπη, θα είναι 28 Μαΐου ή 4 Ιουνίου, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές κάτι πολύ πιθανόν. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό παρά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν ένα προηγούμενο διάστημα, εκτός εάν υπάρξει κάποια έκπληξη με αφορμή την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού, Γιάννη Μπρατάκου, την ερχόμενη Παρασκευή.

  • Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης: Γιατί αρνούμαι να ενημερωθώ εξωθεσμικά για την παρακολούθησή μου

Το μήνυμα του υπουργικού συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο στοχεύει στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού μέχρι τις εκλογές ενώ έθεσε το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης για τους επόμενους εννέα μήνες προσδίδοντας έναν νέο ρόλο κατά κάποιο τρόπο στους υπουργούς του.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. «Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023».

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού σχολιάστηκε από πολλούς αναλυτές ως μετατόπιση από το μέχρι τώρα μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης όπου το μέγαρο Μαξίμου είχε…