Το Κύμα Ανακαίνισης στην Ευρώπη και ο ορίζοντας μέχρι το 2030

Στην προκυμαία του λιμανιού του Πειραιά, ένας γερανός ετοιμάζεται να σηκώσει γιγάντια πάνελ αλουμινίου στο κέλυφος ενός πύργου 22 ορόφων. Σε μια εξωτερική βεράντα, οι εργάτες ρίχνουν μπετόν  για να κατευθύνουν το νερό της βροχής σε υπόγειες δεξαμενές. Στο εσωτερικό, δύο άνδρες με  καπέλα βάζουν λωρίδες από ατσάλι σε έναν τοίχο ως μόνωση.

Η ανακαίνιση των 100 εκατομμυρίων ευρώ στοχεύει στο να μετατρέψει τον ογκώδη Πύργο του Πειραιά – ο οποίος κυριαρχεί ως οικοδόμημα στην πόλη από τη δεκαετία του 1970 – στο πιο πράσινο κτίριο της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Πράσινη μετάβαση: Η ΕΕ αναζητά στο Καζακστάν τις πρώτες ύλες του μέλλοντος

Η πρόσοψη θα καλυφθεί με πτερύγια που εκτρέπουν τον ήλιο, τα θερμικά παράθυρα είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο γυαλί, κάθε θέση στάθμευσης στο υπόγειο έχει σημείο φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ αισθητήρες θα μετρούν το μικροκλίμα για να βοηθήσουν στη διατήρηση των χώρων πρασίνου.

«Το λιμάνι ήταν μια άσχημη βιομηχανική περιοχή, ερειπωμένη και νεκρή», αναφέρει η Όλγα Ίτσιου, διευθύνουσα σύμβουλος της Dimand SA, της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανακαίνιση του πύργου. «Η ανακαίνισή μας θα επαναφέρει τη ζωή στη γειτονιά», προσθέτει.

Το έργο

Το έργο, πέντε μίλια από το κέντρο της Αθήνας, είναι ένα από τα κορυφαία ανακατασκευαστικά στην Ευρώπη, ενώ ταιριάζει σε αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλεί Κύμα Ανακαίνισης.

Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, στοχεύει στην «απανθρακοποίηση» 35 εκατομμυρίων κατοικιών, πολυκατοικιών, γραφείων, σχολείων, νοσοκομείων και άλλων έως το 2030, με συνολικό κόστος 2,75 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κτίρια είναι ηλικίας άνω των δύο δεκαετιών και συμβάλλουν στο να αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας σε κάθε περιοχή, αντιπροσωπεύοντας το 36% των συνολικών εκπομπών.

Η αργοπορία στην Ευρώπη

Μέχρι στιγμής, όμως, το κύμα ανακαίνισης αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Μόλις το 1% των κτιρίων της Ευρώπης ανακαινίζεται κάθε χρόνο, ποσοστό που η ΕΕ λέει ότι πρέπει να διπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, ολοκληρωτικές ανακαινίσεις – με στόχο τη μείωση της χρήσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 60% με βελτιωμένη μόνωση, σύγχρονα…