Τα στελέχη λένε ότι δεν μπορούν να αυξήσουν τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου εγκαίρως για να σταματήσουν την ενεργειακή κρίση του χειμώνα.

Να μην περιμένουμε βοήθεια από την Αμερική, μας προειδοποιούν οι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη από σχιστολιθικά εδάφη, αφού όπως λένε οι επικεφαλής τους δεν δύνανται να σώσουν την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση.

Η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη με αυξημένες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, εν μέσω φόβων ότι η «βουτιά» των ρωσικών εξαγωγών θα εκτοξεύσει τις τιμές του αργού ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο

«Δεν θα υπάρξει καμία διάσωση»

Παρόλο που οι αγορές πετρελαίου έχουν «μαλακώσει» τις τελευταίες εβδομάδες, η ανάπαυλα μπορεί να τελειώσει όταν τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές πωλήσεις, αργότερα φέτος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το εμπάργκο «θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

Ωστόσο, τα στελέχη των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών, με δραστηριότητα στα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ, που «κάθονται» πάνω σε τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, λένε ότι δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τις προμήθειες αρκετά γρήγορα για να αποτρέψουν τις ελλείψεις του χειμώνα.

«Δεν είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντλήσουν πολλά περισσότερα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δήλωσε ο Wil VanLoh, επικεφαλής του ομίλου ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων «Quantum Energy Partners», ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές του σχιστόλιθου.

«Δεν θα υπάρξει καμία διάσωση», πρόσθεσε ο VanLoh. «Ούτε στην πλευρά του πετρελαίου, ούτε στην πλευρά του φυσικού αερίου».

Υπολείπεται των προβλέψεων Μπάιντεν η παραγωγή αργού πετρελαίου

Οι εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά τώρα βρίσκονται κοντά στο μέγιστο, δήλωσαν…