Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει ο ΟΤ, σχετικά με από κοινού συμμετοχή των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας σε νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ιδιωτικού ενεργειακού ομίλου.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει την Πέμπτη ο ΟΤ, σχετικά με από κοινού συμμετοχή των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας σε νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ιδιωτικού ενεργειακού ομίλου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο project, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον όμιλο Κοπελούζου για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου στη βόρεια Ελλάδα.

  • Διαβάστε επίσης: Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος live στην 86η ΔΕΘ – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της 2ης μέρας

Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, τη νέα μονάδα θα διαχειρίζεται η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ, η ΔΕΗ), αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η νέα μονάδα θα μπορεί επίσης να να λειτουργεί με υδρογόνο. Η ΔΕΠΑ και η Κοπελούζος θα συμμετέχουν επίσης στο έργο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο.

Στρατηγική τοποθεσία

Όπως υπογραμμίζει το αμερικανικό πρακτορείο, η νέα μονάδα θα βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη στη βαλκανική χερσόνησο, τα κράτη της οποίας αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια. «Η νέα μονάδα θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό», σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η θέση της μονάδας κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα παρέχει εύκολη πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Οι ευκαιρίες

Όπως μετέδιδε το πρωί της Πέμπτη ο ΟΤ, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ διεκδικούν μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η κάθε μία για ξεχωριστούς λόγους.

Η πρώτη εταιρεία βλέπει ευκαιρίες μελλοντικά με την περαιτέρω επέκταση της στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η ανάπτυξη διεθνώς όλο και περισσότερων terminals LNG δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η ανάγκη των γειτονικών της Ελλάδας χωρών στα Βαλκάνια για υποκατάσταση του ρωσικού αερίου ανοίγει το δρόμο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται κυρίως από LNG, το οποίο θα φτάνει όλο και περισσότερο στην εγχώρια αγοράς. Για το σκοπό αυτό άλλωστε…