Για ανακατάληψη 30 κοινοτήτων στην περιφέρεια του Χαρκόβου έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η ουκρανική αντεπίθεση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτογραφία, επάνω, από το ) ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 30 κοινότητες που βρίσκονταν στα χέρια του ρωσικού στρατού στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα στέλνει ενισχύσεις για να αντιμετωπιστεί ουκρανική αντεπίθεση.

«Καταλαμβάνουμε κι άλλες»

«Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν και πήραν τον έλεγχο 30 κοινοτήτων στην περιφέρεια του Χαρκόβου», το οποίο γειτονεύει με τη Ρωσία, είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του βραδινού τηλεοπτικού διαγγέλματός του που μεταφορτώνεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε ακόμα – Μπλίνκεν: Δεύτερη επίσκεψη στην Ουκρανία – Υποσχέθηκε άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια

«Σταδιακά καταλαμβάνουμε κι άλλες», συνέχισε, «παντού ξαναφέρνουμε την ουκρανική σημαία και προστασία για τον λαό μας».

Πρόσθεσε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, καθώς και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Επιασε εξαπίνης τη Ρωσία

Η γρήγορη ανάκτηση εδαφών από τις ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο έπιασε εξαπίνης τη Ρωσία σ’ ένα τρωτό σημείο της γραμμής του μετώπου και η αντεπίθεση αυτή απειλεί έναν σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού που χρησιμοποιεί η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Η αιφνιδιαστική προέλαση ήταν η πιο εντυπωσιακή στιγμή του πολέμου μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι σημειώθηκε στην περιοχή του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Χερσώνα, στον νότο, όπου αναμενόταν να ρίξουν όλο το βάρος τους οι ουκρανικές δυνάμεις.