Ίδιες ή χειρότερες οι υπηρεσίες υγείας την τελευταία διετία, θεωρεί πάνω από το 70% των πολιτών στη Θεσσαλονίκη

Μετά το 2023 περιμένουν οι πολίτες επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία σε ποσοστό σχεδόν 40%, ενώ ένα 18,9% περιμένει αυτό να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά. Όμως ένας στους πέντε, (19,8%) έχει χάσει την ελπίδα του και απαντά ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), η εταιρεία to the point στο διάστημα μεταξύ 11-15 Ιουλίου σε δείγμα 1.072 ανδρών και γυναικών άνω των 17 ετών, μονίμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τo 72,6% των Θεσσαλονικέων έχει εμβολιαστεί με τρεις δόσεις κατά του κοροναϊού, ενώ άλλο ένα 10,3% έχει κάνει και την τέταρτη δόση. Μάλιστα άλλο ένα 62,4% του πληθυσμού είναι έτοιμο να κάνει και νέο εμβόλιο, εφόσον περιλαμβάνει τις νέες μεταλλάξεις του ιού και το συστήσουν οι επιστήμονες υγείας.

Μόνο ένα 22,2% δεν είναι διατεθειμένο να εμβολιαστεί με το καινούριο εμβόλιο, όπως εξάλλου και άλλο ένα ποσοστό της τάξης 12,7% που παραμένει εντελώς ανεμβολίαστο.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας στάθηκε στην απαισιόδοξη οπτική των πολιτών σχετικά με την επιστροφή μας σε έναν τρόπο ζωής ανεπηρέαστο από τον κοροναϊό αφού «Σχεδόν 1 στους 5 απαντά ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ πια».

Εμβολιασμοί

Πρόσθεσε όμως, ότι η πανδημία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη συλλογική συνείδηση των πολιτών με αποτέλεσμα το 86,7% να έχει εμβολιαστεί, ενώ στο 12,7% που δεν έχει εμβολιαστεί, την πρωτοκαθεδρία έχουν οι ηλικίες 17- 24 ετών με 22,2%.

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών, το 59% περίπου δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει ως κανονιστική ρύθμιση, ενώ το 32% είναι αντίθετο.

Το σύστημα υγείας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, «στα βασικά ευρήματα της έρευνας, είναι η ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) στη Θεσσαλονίκη η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά. Η δυσαρέσκεια έχει υποχωρήσει θεαματικά, μετά το 2020 σε σχέση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, με αποτέλεσμα φέτος να εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο ικανοποίησης/δυσαρέσκειας 3,5 μονάδων. Αυτό ίσως οφείλεται…