Στο φόντο των πενιχρών κερδών από τις ενδιάμεσες εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί αναζητούν έναν νέο κομματικό «σωτήρα». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούν από τον τραμπισμό

Ο «εμφύλιος» μαινόταν στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών πριν καν ανοίξουν οι κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Με το που αυτές έκλεισαν ωστόσο πήρε άλλες διαστάσεις.

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται -εκτός απροόπτου- να ανακοινώσει σε λίγες ώρες υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος για το 2024, οι εσωκομματικοί επικριτές του τον «δείχνουν» πλέον ανοιχτά ως κύριο υπαίτιο για τα πενιχρά εκλογικά κέρδη.

  • Διαβάστε επίσης: Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζεται να ανακοινώσει την 3η υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο

Παρά άλλωστε τα προβλήματα στην οικονομία και τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις απώλειες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η ισορροπία δυνάμεων δεν έχει ακόμη κριθεί ακόμη.

«Αυτές είναι οι τρίτες συνεχόμενες εκλογές που πληρώνουμε το τίμημα Τραμπ», διαμαρτυρήθηκε δημόσια ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, παραπέμποντας στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 (στο μέσο της προεδρικής θητείας Τραμπ), στις προεδρικές εκλογές του 2020 και στις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

  • Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο Τραμπ ξεκινά πόλεμο κατά του Ντε Σάντις: «Θα είναι άπιστος εάν κατέβει στις εκλογές του 2024»

Στο κόμμα έχει ανοίξει πλέον για τα καλά η συζήτηση για την μετα-Τραμπ εποχή.

Όμως η «σκιά» του πρώην προέδρου παραμένει βαριά εδώ και έξι χρόνια στους Ρεπουμπλικανούς και φαίνεται ότι θα συνεχίσει και στο μέλλον, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι ακόμη και οι εναλλακτικοί «σωτήρες» που συζητούνται αποτελούν ουσιαστικά πολιτικά «τέκνα» του, παρά την όψιμη διαφοροποίηση από τον «μέντορά» τους.

Αναζητώντας έναν… «βελτιωμένο» Τραμπ

Κατά την πάγια τακτική του, ο Τραμπ απορρίπτει τις κατηγορίες. Την επομένη των ενδιάμεσων εκλογών παραδέχθηκε μεν ότι οι ενδιάμεσες εκλογές «ήταν κατά κάποιο τρόπο κάπως απογοητευτικές».

Επέμεινε ωστόσο ότι «από προσωπικής άποψης ήταν μια μεγάλη νίκη». Για την ακρίβεια «219 ΝΙΚΕΣ και 16 ήττες συνολικά» τόνισε,…