Η διατήρηση του ελέγχου του νομοθετικού σώματος από τους Δημοκρατικούς σηματοδοτεί για τον πρόεδρο των ΗΠΑ πολύ περισσότερα από μια θριαμβευτική πολιτική νίκη

Από τότε που ο Λίντον Τζόνσον ήταν στον Λευκό Οίκο, τη δεκαετία του ‘60, το εκάστοτε κυβερνών κόμμα στις ΗΠΑ έχανε στις ενδιάμεσες εκλογές κατά μέσο όρο 45 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πέντε στη Γερουσία.

Με τον πληθωρισμό σήμερα σε υψηλό 40ετίας, οι προβλέψεις για τους κυβερνώντες Δημοκρατικούς ήταν μοιραία ακόμη πιο δυσοίωνες.

  • Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Μια κατακερματισμένη υπερδύναμη

Σε μια πολιτική ρελάνς ωστόσο, με την ενεργοποίηση των δημοκρατικών αντανακλαστικών του μέσου Αμερικανού, κατάφεραν αφενός να περιορίσουν θεαματικά τις απώλειες στη Βουλή -όπου η πλειοψηφία αναμένεται να είναι οριακά ρεπουμπλικανική- αφετέρου να κερδίσουν το «στοίχημα» της διατήρησης του ελέγχου της Γερουσίας.

  • Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Όταν οι πολιτικοί… επιλέγουν τους ψηφοφόρους

Έχουν ήδη 50 έδρες γερουσιαστών έναντι 49 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικανοί, σε σύνολο 100 στο ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα, το οποίο θα ορκιστεί υπό τη νέα σύνθεσή του στις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου.

Έως τότε θεωρείται ως το πλέον πιθανό σενάριο οι Δημοκρατικοί να έχουν ενισχύσει περαιτέρω τη θέση τους, εξασφαλίζοντας την έδρα που εκκρεμεί στην Τζόρτζια. Η τύχη της τελικά θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές στη νοτιοανατολική πολιτεία, στις 6 Δεκεμβρίου.

Με το «μαχαίρι», χωρίς το «πεπόνι»;

Εφόσον την κερδίσουν, οι Δημοκρατικοί θα φτάσουν τις 51 έδρες. Πρόκειται για ένα περιθώριο ασφαλείας που δεν διαθέτουν καν σήμερα έναντι και των δύο… συνήθων εσωκομματικών «ανταρτών»: των Δημοκρατικών γερουσιαστών Τζο Μάντσιν και Κίρστεν Σίνεμα, που έχουν στο πρόσφατο παρελθόν «τορπιλίσει» νομοσχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν, συντασσόμενοι ευκαιριακά με τους Ρεπουμπλικανούς.

Ακόμη πάντως και στην περίπτωση που ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ δεν καταφέρει να επανεκλεγεί στη Τζόρτζια, χάνοντας την έδρα του στη Γερουσία από τον τραμπικό και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πρώην παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ, οι Δημοκρατικοί θα είναι στη Γερουσία τουλάχιστον, σε σχέση με το σήμερα, «ίσα βάρκα, ίσα…