Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ για να αφήσουν την Τουρκία να την καθυστερεί, σημειώνει η FAZ

Στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και τα παζάρια του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνεχίζονται αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Το τουρκικό βέτο».

Το άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά στην « παρελκυστική τακτική του Ερντογάν στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς το Βορρά».

Διαβάστε επίσης:Τουρκία: Ουκρανία, ΝΑΤΟ, αλλά και Ελλάδα στο μενού της συνάντησης Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν

Και αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

Δεν αναμενόταν σημαντική πρόοδος κατά την επίσκεψη του Σουηδού Πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Άγκυρα. Ωστόσο, στην τουρκική πρωτεύουσα λέγεται πως η συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν  πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Ο Ερντογάν  άφησε να εννοηθεί κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της έγκρισης της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και των τουρκικών κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023. Η τουρκική παρελκυστική τακτική θα μπορούσε επομένως να διαρκέσει άλλους έξι μήνες.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψει δυναμική κατά το δ’ τρίμηνο της χρονιάς που να καταστήσει δυνατή την ταχύτερη ένταξη. Η Κοινή Επιτροπή Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας θα συνεδριάσει εκ νέου το Νοέμβριο. Επιπλέον, ενδεχομένως να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G-20 στο Μπαλί στις 15 και 16 Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν από την επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, κατά την οποία ενδεχομένως να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Ακόμα και αν ο Ερντογάν θέλει…

Ακόμα όμως κι αν ο Ερντογάν επιχειρήσει να κρατήσει το θέμα σε εκκρεμότητα, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ για να αφήσουν την Τουρκία να την καθυστερεί, λέει ο Γιασάρ Γιακίς, ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών του AKP το 2002-2003. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τα εργαλεία για να επιτύχουν τη συναίνεση της Τουρκίας. Αυτά περιλαμβάνουν το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου αεροσκάφους stealth F-35, από το οποίο έχει αποκλειστεί η Τουρκία, καθώς και τον επιθυμητό…