Η Ρωσία επενδύει ιδιαίτερα σε μια στρατηγική σχέση με το Ιράν

Παρότι πήραν ιδιαίτερη δημοσιότητα οι συναντήσεις του Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον αμερικανό ομόλογό του, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, καθώς παρέπεμπαν σε άτυπη έναρξη διαπραγματεύσεων για κάποιου είδους ειρήνη ή κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, δεν δόθηκε η ίδια σημασία στις συναντήσεις που είχε ο Πατρούσεφ στο Ιράν όπου συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχμ Ραίσί και τον ναύαρχο Αλί Σαμχανί, εκπρόσωπο του Ανώτατου Ηγέτη και γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν.

Η αναφορά του ίδιου του Ραϊσί ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους σε ένα «στρατηγικό επίπεδο» ως «απάντηση στην πολιτική των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους».

Από τη μεριά του, ο Πατρούσεφ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Μόσχα είναι στο πλευρό του Ιράν και σε σχέση με τις διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας: «Σημειώνουμε τον ρόλο-κλειδί των δυτικών μυστικών υπηρεσιών στην οργάνωση μαζικών ταραχών στο Ιράν και την συνεπακόλουθη διασπορά παραπληροφόρησης για την κατάσταση στη χώρα μέσα δυτικών μέσων σε περσική γλώσσα που ήταν υπό τον έλεγχό τους. Το βλέπουμε ως μια ανοιχτή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους».

Η αναφορά του Πατρούσεφ δεν ήταν απλώς ένα ρητορικό νεύμα προς το Ιράν. Η Ρωσία όντως προσπάθησε να δείξει στους Ιρανούς ότι η υποκίνηση για τις κινητοποιήσεις δεν ήρθε από τις υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά από τη Δύση, ενώ και ο Λαβρόφ έχει προτείνει να μεσολαβήσει ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Τη συνάντηση του Πατρούσεφ, που προέρχεται από τον χώρο των μυστικών υπηρεσιών και είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πούτιν, ακολούθησε και επικοινωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ραϊσί στις 12 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν αφήνει αμφιβολίες για το την αναβάθμιση της συνεργασίας: Οι δυο ηγέτες «συζήτησαν έναν αριθμό τρεχόντων ζητημάτων πάνω στη διμερή ατζέντα, με έμφαση στη συνεχιζόμενη οικοδόμηση αλληλόδρασης στην πολιτική, το εμπόριο και την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και των logistics. Συμφώνησαν να αναβαθμιστούν οι επαφές…