Η πόλωση σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνει εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά ιδίως στις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες (battleground states) οι οποίες θα κρίνουν και τις επόμενες προεδρικές εκλογές

Του Θεόδωρου Τσακίρη*

Καθώς οι ΗΠΑ προχωρούν προς τις πλέον πολωμένες νομοθετικές εκλογές της μεταψυχροπολεμικής περιόδου για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και μέρους των Γερουσιαστών και Πολιτειακών Κυβερνητών, ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δυναμικές που μπορεί να δημιουργήσει η επιστροφή των Ρεπουμπλικανών στην κορυφή της νομοθετικής εξουσίας.

Η επιστροφή αυτή που εάν τελικά επιβεβαιωθεί θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη προεκλογική εκστρατεία του κ. Τράμπ για το 2024 καθώς έχει εμπλακεί ενεργά στις εκστρατείες δεκάδων υποψηφίων νομοθετών. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στην πλειοψηφία του -παρά την πολωτική προεδρία Τράμπ και την επίθεση κατά του Κογκρέσου τον Ιανουάριο του 2020- παραμένει σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενο από τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο σε σημείο που πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές θέλουν να παραπέμψουν σε δίκη τον κ. Μπαϊντέν μόνο και μόνο για να πολώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά

Αυτή η πόλωση σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνει εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά ιδίως στις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες (battleground states) οι οποίες θα κρίνουν και τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Οι ίδιες πολιτείες με επίκεντρο τη Φλόριδα, τη Νεβάδα και την Πενσυλβάνια, θα κρίνουν και την τύχη των εκλογών για την αμερικανική Γερουσία.

Η πόλωση αυτή θα έχει αναπόδραστα αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής καθώς οι διαχειριστικές ικανότητες των Δημοκρατικών εν γένει αλλά και του Προέδρου Μπάϊντεν ειδικότερα αμφισβητούνται σε ευρεία κλίμακα ακόμη και εντός των κεντρώων Δημοκρατικών.

Ήδη σημαντική μερίδα Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών όπως και μια μικρή μερίδα Δημοκρατικών «Προοδευτικών» βουλευτών έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες αναφορικά με τη συνέχιση της πολιτικής «άνευ όρων» στήριξης της Ουκρανίας που ακολουθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η παραίνεση του κ. Μπάϊντεν προς τον κ. Ζελένσκυ να μην κρατά συνεχώς κλειστή την πόρτα του διαλόγου με τον Βλαδίμηρο Πούτιν…