Ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να συνεργαστεί στην έρευνα των ΗΠΑ για τον θάνατο της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ, την οποία έρευνα μάλιστα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ χαρακτήρισε «λάθος».

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «λάθος» την έρευνα η οποία κατά δημοσιεύματα έχει αρχίσει να διενεργείται στις ΗΠΑ για τον θάνατο τον Μάιο της αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ (φωτογραφία, επάνω, από το Al Jazeera), την οποία κατηγορείται πως δολοφόνησε μέλος του ισραηλινού στρατού.

Ερευνα του FBI

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) έχει αρχίσει να ερευνά τον θάνατο της Σιρίν Αμπού Ακλεχ κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού την 11η Μαΐου.

Δείτε ακόμα – Σιρίν Αμπού Ακλεχ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα τη δολοφονία της

Απόφαση ασυνήθιστη, με δεδομένη τη στενή σχέση των δύο χωρών, που ελήφθη αφού ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη σε βάρος του στρατιώτη που κατηγορείται πως σκότωσε τη διάσημη ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα.

Το FBI απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γκαντς ξεκαθάρισε πως ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να συνεργαστεί.

«Η απόφαση που έλαβε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να διενεργηθεί έρευνα για τον τραγικό θάνατο της Σιρίν Αμπού Ακλεχ είναι λάθος», ανέφερε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας μέσω .

«Δεν θα συνεργαστούμε»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν «ανεξάρτητη» έρευνα «με επαγγελματισμό» και το πόρισμά τους «παρουσιάστηκε» λεπτομερώς σε αμερικανούς αξιωματούχους, συνέχισε.

«Διαβίβασα το μήνυμα σε αμερικανούς αντιπροσώπους ότι θα σταθούμε στο πλάι των στρατιωτών του ισραηλινού στρατού, δεν θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε έρευνα στο εξωτερικό και δεν θα επιτρέψουμε επεμβάσεις σε εσωτερικές έρευνές μας», πρόσθεσε.

Η δημοσιογράφος, που φόραγε αλεξίσφαιρο στο οποίο αναγραφόταν «Τύπος» και κράνος, σκοτώθηκε όταν τη χτύπησε στο κεφάλι σφαίρα ενώ κάλυπτε ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Ο ισραηλινός στρατός…