Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωθυπουργία μετά τις πρόωρες εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου

«Σε ολόκληρη τη μέχρι σήμερα πορεία μου με υποτιμούσαν – επειδή είμαι γυναίκα, που προέρχεται από τη Δεξιά, επειδή μπήκα στην πολιτική νέα και επειδή είμαι κοντή. Κι αυτό είναι πλεονέκτημα». Αυτό είπε πρόσφατα η Τζόρτζια Μελόνι, στη διάρκεια ομιλίας της στον κήπο μιας παλιάς βίλας με κήπο κοντά στη θάλασσα, σε κάποιο από τα πολλά τουριστικά θέρετρα της Ιταλίας τα οποία επισκέπτεται στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Εμφανίστηκε, έτσι, έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της χώρας της ως πρωθυπουργός, μετά τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι. Εκλογές οι οποίες, όπως είναι γνωστό, έχουν οριστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου – για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια το φθινόπωρο, παραβιάζοντας τον ιερό κανόνα των Ιταλών ότι κανείς δεν μπορεί να τους «αποσπά» από τις διακοπές του Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης – Ιταλία: Πρωθυπουργός νοσταλγός του φασισμού;

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό – «Ετοιμη!» – έχει επιλεγεί και ως ένα από τα κεντρικά της συνθήματα, που κοσμεί τις αφίσες του κόμματός της, Αδέλφια της Ιταλίας – το οποίο έχει ευθεία γραμμή πολιτικής συγγένειας με τον (νέο)φασισμό. Τυχαία ή όχι δε, το σύνθημα είναι σχεδόν ταυτόσημο με εκείνο της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιάς της Μαρίν Λεπέν, η οποία φέρεται να είναι έτοιμη να πάρει τη σκυτάλη, όταν έρθει η στιγμή και να οδηγήσει την Ακροδεξιά στη θέση του «οδηγού» στη Γαλλία.

Μάλλον όχι τυχαία, σημειώνει σε ρεπορτάζ της η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Κι αυτό όχι τόσο επειδή ο σύζυγος της γαλλίδας πολιτικού είναι ένας ευρωβουλευτής του κόμματος της Μελόνι, ο Βιντσέντσο Σόφο, αλλά κυρίως διότι η ιταλική και η γαλλική Ακροδεξιά μοιάζουν να ακολουθούν παράλληλες πορείες, έχοντας βάλει το ίδιο στοίχημα: Να δώσουν την εντύπωση και να πείσουν ότι έχουν αλλάξει και δεν έχουν σχέση με τις ακρότητες του παρελθόντος. Οτι οι πολίτες των χωρών δεν έχουν λόγο να φοβούνται και, αντιθέτως, έχουν κάθε λόγο να εμπιστευθούν στη Μελόνι σήμερα και τη Λεπέν αύριο τη διακυβέρνηση, αποκηρύττοντας μια και καλή τα παραδοσιακά κόμματα, που…