Εκπρόσωπος του πληρώματος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, «αν φύγει από το λιμάνι το Humanity χωρίς να έχουν κατέβει όλοι οι επιβάτες, θα πρόκειται για παράνομη πράξη, διότι είναι όλοι τους πρόσφυγες»

Το Humanity 1 εισήλθε την νύχτα του Σαββάτου στο λιμάνη της Κατάνης στη Σικελία. Άδεια αποβίβασης δόθηκε τελικά στους επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες, που ανέρχονται σε 144 από τους 179 συνολικά επιβάτες.

Οι ιταλικές αρχές αρχικά πραγματοποίησαν έλεγχο για να εξακριβώσουν πόσες ήταν οι γυναίκες, τα ανήλικα και οι πρόσφυγες και μετανάστες προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής καταγγέλλουν σοβαρή ψυχολογική βία

Τελικά αποφάσισαν ότι 35 άνδρες δεν δικαιούνταν να κατέβουν από το πλοίο.

Εκπρόσωπος του πληρώματος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, «αν φύγει από το λιμάνι το Humanity χωρίς να έχουν κατέβει όλοι οι επιβάτες, θα πρόκειται για παράνομη πράξη, διότι είναι όλοι τους πρόσφυγες».

Ωστόσο, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών επιμένει ότι όποιος δεν πληροί της προϋποθέσεις για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να εξέλθει των ιταλικών χωρικών υδάτων.

Τις επόμενες ώρες είναι πιθανό να προσπαθήσουν να ελλιμενιστούν στην Κατάνη και άλλα πλοία με πρόσφυγες και μετανάστες, τα οποία ανήκουν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.