Το γαϊδαράκι που βασανίστηκε στη Ζίτσα, το γατάκι που τραυματίστηκε μετά από δυνατή κλωτσιά στο Ρέθυμνο αλλά και το σκυλάκι που δέθηκε και σύρθηκε με αμάξι στην άσφαλτο στα Χανιά. Το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων στη χώρα μας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις που προβλέπει ο ποινικός κώδικας, τα περιστατικά δεν έχουν τέλος. Βασανισμοί, κακομεταχειρίσεις και θανατώσεις των ζώων τόσο από ενήλικους, όσο και από ανήλικους. Συμπεριφορές που προκαλούν αποτροπιασμό και προβληματίζουν.

  • Διαβάστε επίσης: Σκότωσε αδέσποτο σκύλο με φόλα – Συνελήφθη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Report Animal Abuse Greece και με βάση τα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε 1.924 καταγγελίες από φορείς, ιδιώτες και υπηρεσίες για κακοποίηση ζώων. Ο αριθμός των δικογραφιών που σχηματίστηκαν ήταν 731, ενώ με το αυτόφωρο συνελήφθησαν 160 άτομα. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες ήταν 1.071 και το ποσό φθάνει το 1.506.600 ευρώ.

Ωστόσο, τα παραπάνω νούμερα δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Όπως επισημαίνουν φιλοζωικές οργανώσεις, δεκάδες άλλα περιστατικά μένουν στο σκοτάδι, καθώς οι πολίτες δεν προχωρούν σε επίσημες καταγγελίες.

Μα, τι άνθρωποι είναι αυτοί; Πώς μπορούν να κάνουν κακό στα ζώα;

Πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να σκιαγραφήσουν το προφίλ των θυτών και έχουν καταλήξει στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Επιθετικότητα: Ένα επιθετικό άτομο έχει την τάση να ανταποκρίνεται με βία στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Στην περίπτωση αυτή, αν είναι απογοητευμένο ή θυμωμένο μπορεί να εκτονώσει τον εν λόγω θυμό ή την απογοήτευσή του μέσω σωματικής βίας προς ένα ζώο.

Παρορμητικότητα: Οι πράξεις κακοποίησης ή βίας προς ένα ζώο σχετίζονται επίσης με την έλλειψη ελέγχου. Το να είσαι παρορμητικός σημαίνει να ενεργείς χωρίς να το σκεφτείς καλά ή να αφήνεις την οργή να «κατευθύνει» τη συμπεριφορά σου χωρίς να σκέφτεσαι τις πιθανές συνέπειες.

Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη: Εάν ένα άτομο δεν έχει ενσυναίσθηση και δεν συμπάσχει με το ζώο ενώ το βλάπτει, είναι λιγότερο πιθανό να αποφύγει να το βλάψει στο μέλλον.

Ανάγκη για εξουσία: Σε πολλές περιπτώσεις η βία χρησιμοποιείται ως μέσο…