Η κυρία Νοτοπούλου έκανε λόγο για «πανηγυρισμούς Κικίλια», την ώρα που τα επίσημα στοιχεία εξαμήνου «τον διαψεύδουν».

Την δική της  εκδοχή για την τουριστική κίνηση δίνει με ανακοίνωσή της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, απαντώντας σε αντίστοιχη δήλωση του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.

Η κυρία Νοτοπούλου υποστηρίζει πως «οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα είναι μειωμένες κατά 8,1% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του INSETΕ, ενώ προβληματισμό προκαλεί η κίνηση σε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, όπως στο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’, όπου καταγράφεται μείωση των αφίξεων κατά 23,5% και στο ‘Μακεδονία’, όπου οι διεθνείς αφίξεις καταγράφουν μείωση 20,5%».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Η τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη και από αυτή του 2019

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, επίσης, πως την ίδια ώρα, «οι οδικές αφίξεις εμφανίζουν ραγδαία πτώση, της τάξης του 41,3% (2,3 εκατομμύρια το 2022 έναντι 4,04 εκατομμύρια το 2019), χαρακτηριστικό της τουριστικής κίνησης κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα».

Και προσθέτει: «Να τονίσουμε ότι οι οδικές αφίξεις δεν είναι καθόλου αμελητέες, καθώς στο εξάμηνο του 2019 ήταν μεγαλύτερες από τις αεροπορικές κατά 12% (4 εκατομμύρια έναντι 3,58 εκατομμυρίων) και στο εξάμηνο του 2022 έχουν απολεσθεί 1,67 εκατομμύριο αφίξεις».

«Προορισμοί δύο ταχυτήτων»

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρει, μάλιστα, ότι μπορεί ο Ιούλιος να έφερε αισιοδοξία για την ανάκαμψη του τουρισμού, μετά από δυόμισι χρόνια περιορισμών, «όμως το γεγονός ότι δημιουργούνται προορισμοί δύο ταχυτήτων, με υψηλές πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς και μειωμένες κρατήσεις σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, προκαλεί αγωνία».

Ασκεί κριτική στον υπουργό Τουρισμού, λέγοντας ότι «οι πανηγυρικές δηλώσεις του είναι ενδεικτικές της αγωνίας της κυβέρνησης να πείσει για το ‘απόλυτο success story’ στον τουρισμό, την ώρα που η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια γονατίζουν την ελληνική κοινωνία».

Και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση δεν επιδοτεί σοβαρά τον εσωτερικό τουρισμό και δεν μειώνει έστω τους φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ) καυσίμων, την ώρα που η χώρα είναι πρώτη στην ΕΕ στις τιμές της βενζίνης και η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι το 76% των Ελλήνων, που ταξίδεψαν στην…