Η Κομισιόν, με non paper, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει την επέκταση του Ιβηρικού μοντέλου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πολύ άνισα αποτελέσματα θα είχε μεταξύ των κρατών-μελών η επέκταση του λεγόμενου «Ιβηρικού μοντέλου» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για να πέσουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ένα έγγραφο εργασίας (non paper) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το έγγραφο αυτό υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής Οκτωβρίου κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως συγκεκριμένες προτάσεις για μια σειρά βημάτων που σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Το τριήμερο που οι ΑΠΕ έριξαν τις τιμές του ρεύματος κατά 44% στην Ελλάδα

Αυτό περιλαμβάνει ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης κόστους-οφέλους.

Οι εξηγήσεις της Κομισιόν για το «όχι» στο Ιβηρικό μοντέλο

Στην ανάλυση κόστους-οφέλους για μια πιθανή πανευρωπαϊκή εισαγωγή του μηχανισμού επιδοτήσεων, που εφαρμόζονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

«Μία από τις πιο σημαντικές επιλογές σχεδιασμού για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό είναι το επίπεδο της επιδότησης. Αρκετά κράτη μέλη έχουν προτείνει ένα επίπεδο επιδότησης, που είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που εφαρμόζεται στην Ιβηρική Χερσόνησο και το οποίο θα περιόριζε την τιμή του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο ισοδύναμο μιας τιμής TTF 100-120 EUR/MWh».

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό «να οριστεί η επιδοτούμενη τιμή – στόχος αρκετά υψηλά, έτσι ώστε η ενέργεια με αέριο να μην γίνεται πιο ελκυστική (δηλαδή φθηνότερη) από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες τεχνολογίες».

Ωστόσο, ακόμα και με το υψηλό ανώτατο όριο 100-120 EUR/MWh, «η ζήτηση φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μεταξύ 5-9 bcm, κυρίως λόγω των εξαγωγών εκτός ΕΕ». Σημειώνεται, επίσης, ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής ποσότητα επιπλέον κατανάλωσης φυσικού αερίου που δημιουργείται από το μέτρο και «η συνολική αύξηση μπορεί να είναι υψηλότερη».

Όπως τονίζει η ΕΕ, «η αποτελεσματικότητα του μέτρου τόσο όσον αφορά τη μείωση…