Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην κατάσταση στην Υπερδνειστερία.

Απειλές κατά της Μολδαβίας εκτόξευσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών «προειδοποίησε» τη Μολδαβία ότι κάθε ενέργεια που θα θεωρηθεί ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν σε μια ένοπλη σύγκρουση φιλορώσοι αυτονομιστές απέσπασαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής από τον έλεγχο της Μολδαβίας. Οι ρωσικές δυνάμεις φρουρούν επίσης μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή.

  • Διαβάστε επίσης: Πώς ο θάνατος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα γίνει «όπλο» στα χέρια του Πούτιν

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι ο στρατός της βρίσκεται εκεί για να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά η Μολδαβία θέλει η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Νέα κρίση μετά τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο, οι εντάσεις στη Μολδαβία αυξήθηκαν στα ύψη μετά την αναφορά μιας σειράς σποραδικών επιθέσεων στην Υπερδνειστερία.

Σε ομιλία του στην κορυφαία σχολή εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας, ο Λαβρόφ δήλωσε: «Όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλούσε την ασφάλεια των στρατευμάτων μας (σ.σ. στην Υπερδνειστερία) θα θεωρούνταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως επίθεση κατά της Ρωσίας».