Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα πορτοφόλια των νοικοκυριών κι απειλεί και τους εμπόρους

Ο πληθωρισμός που καλπάζει σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάνει τα νοικοκυριά να μειώνουν δραστικά τις αγορές και κυρίως όσες δεν είναι άμεσα απαραίτητες, με αποτέλεσμα μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρείες να βλέπουν προϊόντα τους –τα οποία έχουν ανατιμηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες- να μένουν στα ράφια.

Ήδη οι ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση –και τη χώρα μας- για την κατάσταση συνεχώς μεγαλώνουν, καθώς τα μαύρα σύννεφα γίνονται όλο και πιο πυκνά λόγω του ράλι των τιμών λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Αγορές με το σταγονόμετρο σε καύσιμα, τρόφιμα και ρούχα

Εκπτώσεις για να μειώσουν το στοκ

Το πλήγμα στις πωλήσεις λιανικής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μάλιστα τόσο έντονο που αρκετές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να προχωρούν σε εκπτώσεις για να μειώσουν το στοκ τους αντλώντας ρευστότητα.

Τα πρώτα σημάδια της τάσης αυτής έχουν αρχίσει να φαίνονται στις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός έφτασε τον Ιούνιο σε ετήσια βάση το 9,1%. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης κάνουν λόγο σε εκτενές τους δημοσίευμα ότι οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, επιστρέφοντας μάλιστα στα καταστήματα πολλές από τις αγορές τους.

Για να μειώσουν το στοκ στα ράφια οι εταιρείες κάνουν εκπτώσεις ή πωλούν μέρος του στοκ σε ειδικούς εκκαθαριστές όπως συνηθίζεται στην Αμερική σε τέτοιες περιπτώσεις, αποκαλύπτεται επίσης στο δημοσιεύμα.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα», λένε αμερικανοί λιανέμποροι στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς καθώς στις ΗΠΑ τέτοιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να μειώνουν τα στοκ. Οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων στον κόσμο όπως τα Walmart καταφεύγουν σε επιθετικές μειώσεις τιμών καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τη ζήτηση για προϊόντα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Προάγγελος για την οικονομία

Τις πιο πολλές φορές οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αποτελούν προάγγελο και για την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία να έχει φτάσει το 8,9% και το 9,4% αντίστοιχα τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ήδη τα πρώτα αρνητικά σημάδια στο λιανεμπόριο έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή…