Λίβυοι πολίτες είχαν ασκήσει αγωγή σε δικαστήριο των ΗΠΑ σε βάρος του στρατάρχη της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, κατηγορώντας τον για βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Esam Omran Al-Fetori) έχασε μια μάχη στον δικαστικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του στις Ηνωμένες Πολιτείες από λίβυους πολίτες, οι οποίοι τον κατηγορούν για βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Απορρίφθηκε το αίτημα ασυλίας

Ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ αρνήθηκε να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη και επικαλέστηκε την ασυλία, την οποία ο δικαστής απέρριψε και τον καταδίκασε για τις κατηγορίες εναντίον του, όπως μεταδίδουν διεθνή και λιβυκά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε ακόμα – Λιβύη: Παρέμβαση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για λύση στο αδιέξοδο

Οι αστικές αγωγές που κατατέθηκαν το 2019 και το 2020 αναφέρουν ότι ο Χαφτάρ, ως διοικητής του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» στα ανατολικά της χώρας, ενέκρινε αδιάκριτους βομβαρδισμούς αμάχων κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του το 2019 για την κατάληψη της Τρίπολης, με αποτέλεσμα τον θάνατο μελών των εναγόντων οικογενειών.

Το βράδυ της Παρασκευής (29 Ιουλίου 2022), ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ διέταξε τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να καταβάλει αποζημίωση στους Λίβυους, οι οικογένειες των οποίων ισχυρίστηκαν ότι είχε διαπράξει βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις σε βάρος τους και σε βάρος συγγενών τους.

Ομοσπονδιακός δικαστής στη Βιρτζίνια, όπου διέμενε ο Χαφτάρ πριν επιστρέψει στη Λιβύη, είπε ότι δεν συνεργάστηκε με το δικαστήριο και ως εκ τούτου θα μπορούσε να καταδικαστεί «ερήμην», καταβάλλοντας αποζημίωση στις οικογένειες που άσκησαν τις αγωγές.

Ο Χαφτάρ, ο οποίος έχει διπλή λιβυκή και αμερικανική υπηκοότητα και αναγράφεται το όνομά του σε επίσημα αμερικανικά έγγραφα, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, και για τον καθορισμό της αξίας της αποζημίωσης απαιτείται η διεξαγωγή άλλων συνεδριάσεων.

Μεγάλο πλήγμα

Ωστόσο, αυτή η απόφαση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Χαφτάρ καθώς ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα του στερήσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα σε επόμενες…