Εταιρείες «βαφτίζουν» την κρατική επιδότηση ως έκπτωση – Ποιες είναι οι πέντε αλλαγές στη λιανική ρεύματος που πρέπει να γνωρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πέντε παγίδες και ψιλά γράμματα κρύβουν οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος με βάση τα προγράμματα και τους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές από την 1η Αυγούστου. Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή κατά την επιλογή προϊόντος από τον πάροχο της προτίμησής τους προκειμένου να μη βρεθούν χαμένοι όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής των ποσών για το ρεύμα που έκαψαν… στα σπίτια τους.

Εξάλλου, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωρίζουν τις πέντε αλλαγές στη λιανική ρεύματος που καθιέρωσε το νέο κυβερνητικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ήδη έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και τρεις ημέρες και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2023.

Διαβάστε επίσης – Σκρέκας: Βαρύς ο πέλεκυς σε αθέμιτες πρακτικές

Οι παγίδες

Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα έχει εντοπίσει έρευνα των «ΝΕΩΝ» καθώς και οι καθημερινοί έλεγχοι της ΡΑΕ στα νέα τιμολόγια, οι παγίδες και τα ψιλά γράμματα είναι:

Τα βαφτίσια της κρατικής επιδότησης ως έκπτωσης

Η ΡΑΕ διαπίστωσε πως ορισμένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν σε παραπλανητικές διαφημίσεις – αναφορές. Πιο συγκεκριμένα, βάφτισαν την κρατική επιδότηση που δίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ως χορηγούμενη εμπορική έκπτωση.

Με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να «τσιμπήσουν» πελάτες οι οποίοι θα θεωρούσαν τα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα της επιδότησης ως έκπτωση του παρόχου. Το αποτέλεσμα θα ήταν οι καταναλωτές να πιστεύουν πως θα έβγαιναν διπλά κερδισμένοι τόσο με τη δήθεν έκπτωση όσο και με την κρατική ενίσχυση. Η πρακτική αυτή είναι παράνομη και προκάλεσε την παρέμβαση του Ρυθμιστή.

Χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις αλλά με υψηλό πάγιο

Μια εμπορική πρακτική που εφαρμόζουν πάροχοι είναι η διαμόρφωση υψηλής πάγιας χρέωσης (στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 5 ευρώ ή και στα 4 ευρώ) και καθορισμού κιλοβατώρας στις χαμηλότερες τιμές της κιλοβατώρας που έχουν ανακοινωθεί στην αγορά.

Η συγκεκριμένη τιμολόγηση δεν είναι παράνομη, αλλά κρύβει «παγίδα» για όσους καταναλωτές δεν προσέξουν το ύψος του παγίου και σταθούν μόνο στο ύψος…