Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας ενήλικας έχει διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), είναι κάθε άλλο παρά προφανή

Η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα δεν περιορίζεται στα παιδιά – 30% έως 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα όταν μεγαλώσουν. Επιπλέον, τα άτομα που δεν διαγνώστηκαν ποτέ ως παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πιο εμφανή συμπτώματα στην ενήλικη ζωή, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην εργασία ή στις σχέσεις.

Ωστόσο, τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας ενήλικας έχει ΔΕΠΥ είναι κάθε άλλο παρά προφανή, με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν αδιάγνωστοι μην κατανοώντας τι τους συμβαίνει.

Παράδοξα σημάδια στους ενήλικες με ΔΕΠΥ

#1 Καθυστερείτε στα ραντεβού σας

Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες ακολουθεί ένα ελαφρώς διαφορετικό μοτίβο απ’ ότι στα παιδιά. Οι ενήλικες μπορεί να καθυστερούν μονίμως στη δουλειά τους ή σε σημαντικά γεγονότα. Οι ενήλικες μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι η καθυστέρηση αυτή υπονομεύει τους στόχους τους, αλλά απλά δεν καταφέρνουν ποτέ να είναι στην ώρα τους.

#2 Οδηγείτε επικίνδυνα

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ΔΕΠΥ είναι η δυσκολία να μείνετε συγκεντρωμένοι. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους ενήλικες όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να επιταχύνουν, να έχουν ατυχήματα και να χάσουν την άδεια οδήγησής τους.

#3 Η προσοχή σας διασπάται εύκολα

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν πρόβλημα να θέσουν προτεραιότητες, να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν εργασίες. Τείνουν να είναι αποδιοργανωμένοι, ανήσυχοι και να αποσπώνται εύκολα. Μερικοί άνθρωποι με ΔΕΠΥ έχουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν ενώ διαβάζουν. Η αδυναμία να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να συνεχίσετε τις εργασίες σας μπορεί να εκτροχιάσει τις καριέρες, τις φιλοδοξίες και τις σχέσεις σας.

#4 Έχετε συχνές «εκρήξεις» θυμού

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν προβλήματα με τον αυτοέλεγχο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Δυσκολία στον έλεγχο του θυμού
  • Παρορμητικές συμπεριφορές
  • Αγενείς συμπεριφορές ή προσβλητικές σκέψεις

#5 Εστιάζετε υπερβολικά

Μερικοί ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορούν να προσηλωθούν συνειδητά σε πράγματα που τους αρέσουν ή τα βρίσκουν ενδιαφέροντα, αλλά δυσκολεύονται να δώσουν προσοχή σε…