Εκστρατεία ενημέρωσης για το πολλαπλό μυέλωμα, τη 2η συχνότερη αιματολογική κακοήθεια διεθνώς, ξεκινά με πρεσβευτή της τον ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση

Η δεύτερη συχνότερη αιματολογική κακοήθεια είναι το πολλαπλό μυέλωμα, μια ασθένεια που όμως παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Κάθε χρόνο γίνονται 130.000 νέες διαγνώσεις, από τις οποίες οι 3.200 στην Ελλάδα. Η νόσος προτιμά περισσότερο τους άνδρες, οι οποίοι είναι 1,5 φορά περισσότεροι από τις γυναίκες που πλήττονται. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως γύρω στα 65 έτη ή και νωρίτερα, όχι όμως νωρίτερα από την ηλικία των 40 ετών.

Τα συμπτώματα είναι πολλά, διαφορετικά, αλλά δεν υπάρχει κάποιο αντιπροσωπευτικό σύμπτωμα ειδικά για τη συγκεκριμένη πάθηση. Συνήθως εμφανίζεται με κάποιο πόνο στα κόκκαλα, με κατάγματα, κόπωση που δεν φεύγει ύστερα από ξεκούραση, λοιμώξεις και νευρολογικές διαταραχές. Για τη διάγνωση χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις που συνήθως ακολουθούν κατά τη διερεύνηση κάποιου από τα προαναφερόμενα συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει ίαση μέχρι στιγμής, εντούτοις, μέχρι πριν 15 χρόνια η πρόγνωση δεν ξεπερνούσε τα πέντε χρόνια, ενώ τώρα, η επιβίωση των ασθενών ξεπερνά τα 10 χρόνια.

Καθώς οι εξελίξεις της επιστήμης είναι θετικές και ταυτόχρονα η νόσος παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, η γαλλική φαρμακευτική Sanofi σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, προχωρεί σε εκστρατεία ενημέρωσης για τη νόσο, με πρεσβευτή της εκστρατείας τον γνωστό ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με μαρτυρίες ασθενών και παρουσίαση των δεδομένων και των επιπτώσεων της νόσου από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Το ντοκιμαντέρ

«Η διάγνωση ήταν Πολλαπλό Μυέλωμα… Πρώτη φορά το άκουγα. Ήταν τρομακτικό για εμένα και την οικογένειά μου… Η στήριξη του οικογενειακού μου περιβάλλοντος, ήταν πολύ σημαντική». Με αυτά τα λόγια μιας ασθενούς με Πολλαπλό Μυέλωμα γίνεται σαφές το κενό πληροφόρησης του κοινού για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά και το βαρύ φορτίο της για τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην ταινία μικρού μήκους που προβάλλεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Μαζί για τη ζωή», που προβάλλεται στην ιστοσελίδα της Sanofi Ελλάδας (www.sanofi.gr) και…